Selecteer een pagina

Het bekendste verschijnsel is de opvlieger. Plotseling een warmte- opwelling en/of een zweetaanval krijgen. Dat daarnaast ook klachten van droge ogen, -neus, -mond en -vagina tot overgangsklachten gerekend kunnen worden is niet algemeen bekend. In het verlengde hiervan kunnen we de spier- en gewrichtsklachten noemen. Immers ook in de gewrichten liggen ‘slijmvliezen’. Dit zijn beschermlagen die onder invloed van daling van het oestrogeen dunner worden: er kan irritatie ontstaan. Een slijmbeurs- of peesschedeontsteking komt regelmatig voor. Ook kan het mede reden zijn, dat het libido minder wordt: het vrijen kan pijnlijk worden door vaginale droogte.  De spierspanning verandert, omdat het tekort aan oestrogeen ook hier haar invloed doet gelden. Vanwege de veranderde stofwisseling worden mineralen anders en vaak minder goed verwerkt. De spier kan minder snel voldoen aan de gevraagde spanning.  Bijvoorbeeld ’s morgens tijdens het opstaan wordt dit duidelijk: de vrouw stapt uit bed, maar de spieren zijn na een nacht in ontspanning geweest te zijn niet meteen ‘op spanning’. De vrouw stapt als een ‘oude dame’ uit bed. Als zij even naar de badkamer gelopen heeft, zijn de spieren vaak weer op spanning en is de stijfheid voorbij.

Stofwisseling

Zoals hiervoor al genoemd: de stofwisseling verandert. Dat heeft effecten op het gehele lichaam. Vanwege de vertraging is de caloriebehoefte minder. Echter de opname van vitaminen en mineralen wordt groter. Voor onze gemoedstoestand zijn we onder anderen afhankelijk van een goed functionerende stofwisseling. Dat lukt niet meer als de stofwisseling zo sterk verandert: de behoefte aan specifieke vitamines en mineralen wordt groter. En welke? Dat is voor elke vrouw anders: afhankelijk van de klachten is het goed om specifieke aanvulling te geven.

Somberheid

Dat vrouwen somber kunnen worden tijdens deze levensfase is wel bekend. Getuige de vele vrouwen die antidepressiva krijgen voorgeschreven. Is dat altijd nodig? Er van uitgaande, dat de vrouw in een nieuwe fase van haar leven komt en soms letterlijk het gevoel heeft op een kruispunt te zijn beland kan het zijn dat zij een periode van verwarring en onzekerheid doormaakt. Je bent rond de 50, kinderen hebben minder zorg nodig, ouders wat meer, in je werkzame leven komen pensioenvragen aan de orde, je lijf verandert, zaken kosten wat meer energie dan voorheen, slapen gaat minder goed en zo is er een scala van veranderingen die er voor kunnen zorgen, dat je je afvraagt: is dit het nu? Waar kom ik vandaan, waar ga ik naar toe, wil ik toch nog…

 

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x