Selecteer een pagina

De overgang

De overgang wordt vaak als een ongrijpbare periode gezien in een vrouwenleven. Oké, je stopt met menstrueren en ja, je kunt ook opvliegers hebben. Maar wat is het eigenlijk? Als je veel klachten hebt, heb je dan een zwakke persoonlijkheid? Vroeger werd er veel minder over gesproken. Had men toen geen last? Wanneer begint het dan? Soms hoor je een verhaal van een vrouw van 36 en al bezig met de overgang: kan dat en wat betekent dat dan? Allemaal vragen waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken heeft. De overgang is niets meer en niet minder: het stoppen van de eicel activiteit. De productie van, vooral, oestrogeen komt op een laag pitje te staan. Dat kan op de natuurlijke manier, maar ook vanwege een operatie of een medische behandeling.

 

Natuurlijk

Volgens de statistieken stopt de Nederlandse vrouw op haar 51ste jaar met menstrueren. Hiermee wordt eigenlijk de Menopauze bedoeld: de laatste menstruatie. De Overgang is het hele proces en kan al 5 tot 7 jaar voor de Menopauze beginnen. Dit proces loopt door na de laatste bloeding en kan evenzogoed nog een aantal jaren klachten geven. Al met al een periode die meerdere jaren bestrijkt. Niet iets om zomaar even te negeren.

Gelukkig zijn er ook vrouwen die bijna geen klachten hebben: heerlijk! Eén derde van alle vrouwen heeft flink klachten.

 

Operatie

Als de eierstokken verwijderd worden zijn er geen eicellen meer beschikbaar: de vrouw raakt na de operatie meteen in de overgang.

 

Medische behandeling

Is er sprake van bijvoorbeeld borstkanker, eierstokkanker of een andere gynaecologische kanker, dan wordt vaak gekozen voor een adjuvente therapie met hormonen. Dat is om elke activiteit van oestrogeen (normaal in de eierstokken en bijnieren geproduceerd) te deactiveren. Om zo de ’aanjager’ van vrouwenkanker (het hormoon oestrogeen) onschadelijk te maken. In alle gevallen geldt: gebeurt dit als je nog veel oestrogeenproductie hebt, je de effecten van het ontbreken of tekort heviger zult ervaren.

 

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x