Selecteer een pagina

Volgens Chinese geneeskundeboeken wordt de pittige gemberwortel al zo’n 4000 jaar gebruikt als geneesmiddel en smaakmaker. De Aziatische groente staat al eeuwenlang bekend om de positieve werking die het heeft op de maag en spijsvertering, en het zou ook nog eens heilzaam zijn bij de griep. Maar wat zijn nu écht de gezondheidsvoordelen van gember? 

5 redenen om gember te eten (of drinken!)

 Het is een antioxidant

De gemberwortel zit vol krachtige bouwstoffen, waarvan gingerol, shogaol en zingiberene de belangrijkste zijn. Gingerol is verantwoordelijk voor de unieke scherpe smaak, en heeft bovendien ontstekingsremmende werkingen. Ook shogaol en zingiberene werken ontstekingsremmend en kunnen helpen bij allergieën. Samen maken deze 3 krachtige bouwstoffen van gember een sterke antioxidant, welke vrije radicalen tegengaat en bacteriën bestrijdt. Bij keelontsteking of andere kwaaltjes kan het dus een remmend effect hebben.

Het werkt cholesterolverlagend

Verschillende studies hebben aangetoond dat gember kan helpen bij het verlagen van zowel je bloeddruk als cholesterol. Het vermindert namelijk de opname van cholesterol in het bloed en de lever, waardoor het helpt je totale cholesterol te verlagen. Het kan ook helpen tegen een te hoge bloeddruk, maar in beide gevallen is het raadzaam om eerst je huisarts om advies te vragen.

Het zit boordevol voedingsstoffen

De lijst met voedingstoffen in gember is eindeloos. Zo bevat de pittige Aziatische groente o.a. kalium (betrokken bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk), vitamine B6 (stofwisseling), magnesium (botopbouw en spierontwikkeling), calcium (gezonde botten), ( (mangaan (energiestofwisseling) en koper (vorming van bindweefsel en botten).

Het bevordert de Spijsvertering

Dit is de voornaamste reden waarom China al eeuwenlang zweert bij de gemberwortel. De knol bevat namelijk een aantal chemische verbindingen die de alvleesklier stimuleert om enzymen af te scheiden, waardoor je spijsvertering wordt bevorderd.

Het helpt tegen misselijkheid

Vroeger werd gember gebruikt tegen zeeziekte, en uit verschillende onderzoeken blijkt dat het ook zwangerschapsmisselijkheid kan verzachten. Een groot voordeel daarvan is dat het, in tegenstelling tot veel medicijnen, geen bijwerkingen heeft. Zwangere vrouwen dienen gember echter maar in beperkte mate te consumeren.

Wanneer kun je gember beter vermijden?

  • Als je galstenen hebt, kan je beter geen gember eten of drinken.
  • Je kan gember beter niet op een lege maag consumeren. Dat kan namelijk brandend maagzuur veroorzaken.
  • Ook in combinatie met bepaalde medicijnen wordt gember afgeraden. Vraag daarover altijd eerst advies bij je huisarts.

Tip: Voor een heerlijk kopje gemberthee, breng je een pannetje water met stukjes gember aan de kook. Voeg er kaneel aan toe, en laat het 15 minuutjes op een zacht vuurtje koken (de gember trekt dan goed in het water). Tenslotte voeg je er een lepeltje bloemenhoning aan toe en klaar is je heerlijke drankje!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x