Selecteer een pagina

Een eigen boot, veel mensen hebben hem al en voor veel anderen blijft het bij een droom. Waarom willen zoveel mensen een eigen boot? Wat zijn de voordelen en aan welke bedragen moet je denken als je er eentje wilt aanschaffen? In dit artikel de 10 voordelen van een eigen boot en een indicatie wat je ervoor betaalt.

De 10 redenen om een eigen boot te hebben

1. Varen vermindert stress

Het dagelijkse leven is stressvol. Er is het woon-werkverkeer. Het constante bombardement van e-mails, sms-berichten, telefoontjes en elektronische apparaten die piepen en trillen, strijdend om onze aandacht. Onze hersenen hebben soms even pauze nodig. Er zijn onderzoeken die aantonen dat onze hersenen rustiger worden van water. Als je het hoort stromen of kabbelen kalmeert dit de hersenen. Ook als je uitkijkt over grote plas water (of de zee) geeft dit innerlijke rust en bent u meer in het hier en nu. Varend in een boot ervaart u dit effect maximaal!

2. Varen is een bron van vermaak en activiteit

Met een eigen boot kan je simpelweg ‘rondjes varen’, maar het is ook makkelijk om sportieve activiteiten mee te doen. Denk hierbij aan waterskiën, wakeboarden, SCUBA-duiken, snorkelen en zwemmen. Goed voor lichaam en geest! En als u een visser bent, dan is een eigen boot ook erg leuk om te hebben. Vissen kalmeert je geest, laat je focussen in het hier en nu en wie weet hou je er een lekker maaltje aan over. Bekijk hier ook de meest populaire watersporten in Nederland.

3. Het hebben van een eigen boot leert je vaak nieuwe dingen

Veilig varen met een boot vereist vaak nieuwe vaardigheden – en het oefenen van nieuwe vaardigheden houdt uw geest scherp. Van knopen tot navigatie, van ankeren tot vastleggen in een jachthaven. Het kennen van (nieuwe) termen zoals bakboord, stuurboord, boeg, achtersteven etc. Hoe meer u leert, hoe meer u zult genieten van deze ervaring. Leer de woordenschat, de regels, de eigenaardigheden van uw elektronica en de fijne kneepjes van het varen in alle condities zoals stroming, getij en wind.

4. Varen verstevigd banden tussen familie en vrienden

Het bezitten van een boot biedt familie en vrienden de mogelijkheid om laagdrempelig deel te nemen. Daag bijvoorbeeld uw kinderen uit om samen met u te leren varen en navigeren. Volg samen lessen om te verdiepen in vaartechnieken of omstandigheden  – of kam YouTube uit voor tutorials over windkracht, weersvoorspellingen of navigatie. Geef uw kinderen (of gasten) klusjes aan boord zodat ze zich onderdeel voelen van de vaarervaring. Je leert verrassende dingen over elkaar die je op geen enkele andere manier kunt leren en je ontwikkelt vertrouwen in elkaars capaciteiten.

5. Als u een boot bezit, maakt u deel uit van een unieke gemeenschap

De gemeenschap van booteigenaren is divers – en het is leuk om er deel van uit te maken. Of u nu hersenchirurg, automonteur, advocaat of leraar bent, als u op het water bent, deelt u een gemeenschappelijke passie en ervaring. Watersporters helpen elkaar. Ze ruilen tips, tools en technieken. Ze delen recepten, boeken en geheime ankerplaatsen.

6. Een eigen boot geeft u meer opties met betrekking tot vakantie

Als je op het water bent, ga je waar je wilt, wanneer je wilt, in je eigen tempo en in je eigen tijd. Of het nu een zaterdag is op de Kagerplassen of een weekend een leuke nieuwe vaarroute met hotels onderweg. Jij bepaalt de locatie en het tempo. U bepaalt ook uw eigen budget. U beslist wat u eet en wanneer. U bepaalt zelf waar u de nacht doorbrengt. Een vakantie op uw eigen boot kan zo luxe of eenvoudig zijn als u zelf wilt. Of u kunt zich bij andere watersporters aansluiten met speciale vaarvakanties. Dit is een uitstekende manier om gewoon te ontspannen en alle details van uw boottocht al voor u zijn uitgewerkt.

7. Met een eigen boot ervaart u de natuur dichterbij en vanuit een andere hoek

Je zult ervaringen op het water hebben die op het land niet mogelijk zijn. Vanaf het water zie je andere beesten en vogels langs de kant, vaak kan je er dichterbij komen en observeren. Ook in het water zie je vissen en vogels die je anders nooit zou tegenkomen. Als je op zee vaart kan dit natuurlijk allemaal nog indrukwekkender zijn. Misschien zie je wel dolfijnen, walvissen, pelikanen. Of als je helemaal tropisch gaat, mangrovebossen, zonsop- en ondergangen. Heldere sterrenhemels vanaf het water. Een biertje op het dek van je eigen schip in zo’n setting heeft nog nooit zo lekker gesmaakt!

8. Een eigen boot kan goed zijn voor uw bedrijf

Als u op zoek bent naar een leuk alternatief voor de standaard klantenlunches of bedrijfuitjes, waarom dan niet (geselecteerde) klanten of collega’s uitnodigen om tijd door te brengen op uw boot? Zakendoen of een deal sluiten terwijl u een lekker wijntje of biertje drinkt op het achterdek gaat altijd makkelijker. Kies wel een mooie, rustige vaarroute voor dit soort initiatieven.

9. Het bezit van een eigen boot is belastingvrij

Over het hebben van een eigen boot wordt geen belasting geheven. Ook is het vrijgesteld van box 3. Natuurlijk betaalt u wel btw bij de aanschaf, accijns over de brandstof en btw op liggeld. Hou er ook rekening mee dat vaak voor waterwegen of sluizen per doorvaart een bijdrage moet worden betaald. Ook dat is een vorm van belasting aan het waterschap wat het betreffende object beheert.

10. Het bezit van een boot is verrassend betaalbaar

Er is een boot voor elk budget, of u nu op zoek bent naar een luxe Prestige-jacht van 23 meter om over de Bahama’s te varen of een sloep van 4 meter om door de grachten van Leiden te varen. Een echt mooie sloep heeft u al voor 10.000 euro, denk hierbij aan de primeur sloep. Voor luxere/ grotere sloepen moet u meer denken aan 30.000 euro. Vergeet ook niet dat veel sloepen als tweedehands te koop zijn en soms zijn er ook veilingen waar u goedkoop een mooie sloep op de kop kunt tikken.

Laatste tip. Voordat u een sloep of boot wilt kopen, zet op papier aan welke eisen deze moet voldoen. Doe vervolgens uw research op internet of vraag een expert om advies.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x