Selecteer een pagina

Het DASH dieet staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. Het is een dieet, speciaal opgesteld voor het verlagen van een hoge bloeddruk. Daarnaast is dit dieet ook goed voor de algemene gezondheid. Het DASH dieet komt oorspronkelijk uit Amerika.

Studie naar DASH dieet

Een groot onderzoek onder 80.000 vrouwen toonde aan dat het DASH dieet werkt en goed is voor de gezondheid. De vrouwen werden geincludeerd in de jaren ’80, toen ze zelf tussen de 30 en 50 jaar oud waren. Ze werden ongeveer 25 jaar gevolgd. Binnen deze grote groep waren ongeveer 15.000 vrouwen die een vergelijkbaar dieet hadden als het DASH dieet.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de vrouwen op het DASH dieet 24% minder kans hadden op een hartaanval en 18% minder kans op een beroerte vergeleken met de andere vrouwen met een ‘normaal’ eetpatroon. Dit zijn niet te verwaarlozen getallen, vooral niet als je je bedenkt dat 1 op de 5 vrouwen in Nederland hier mee te maken krijgt. Het DASH dieet volgen is dus zeker geen overbodige luxe voor mensen met risicofactoren.

Concluderend helpt het DASH dieet tegen een hoge bloeddruk en cholesterol. Daarnaast bestrijd het de oorzaken van hart- en vaatziekten. Hoewel dit onderzoek uitsluitend op vrouwen is gebaseerd, durven de onderzoekers te stellen dat dit dieet zeker ook vergelijkbare resultaten op zou leveren voor mannen.

Waaruit bestaat het DASH dieet?

Het DASH dieet wordt gekenmerkt door de volgende punten:

  • Per dag meer dan 700 gram groenten en fruit (samen)
  • Per dag meer dan 180 gram bonen en noten (samen)
  • Per dag meer dan 2 volkoren boterhammen, rijst of pasta
  • Per dag maximaal 100 gram vlees, vis, kip of vis

 

Concluderend. U moet veel groenten, fruit, volle granen, noten en bonen eten. Daarnaast vetarme zuivelproducten en een bescheiden hoeveelheid vlees, vis en gevogelte. Waar u vooral in moet minderen is zout, verzadigd vet, snoep, frisdrank en rood vlees.

Wilt u alles weten over het DASH dieet en deze ook gaan volgen?

DASH dieet boek

 

Hiermee verlaagt u uw bloeddruk

Hieronder een lijst van leefstijlfactoren die u kunt beïnvloeden om uw bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen. Klik op elke factor voor meer info en uitleg (dit wordt stap voor stap bijgewerkt).

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x