Buikpijn, krampen, diarree: iedereen heeft er wel eens last van. De meeste mensen zijn er binnen een paar dagen weer vanaf. Maar wat als de klachten wekenlang aanhouden, en keer op keer terugkomen voor langere tijd? Dan moet je toch eens op onderzoek uit.
Poeptaboe
Alles wat met wc-bezoek te maken heeft, is taboe in onze cultuur. Ergens is dat wel logisch, want het is een natuurlijke reactie om afkeer te voelen bij stank en ontlasting. Dat zorgt ervoor dat we erbij uit de buurt blijven. En dat is maar goed ook, want het is een bron van gevaarlijke bacteriën. Aan de andere kant zou het goed zijn als we wat luchtiger over darmklachten konden praten. Veel mensen krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Geloof het of niet: je ontlasting zegt een hoop over je gezondheid. Darmfloratherapeut Nienke Tode-Gottenbos, schrijver van het boek De poepdokter (2016), ziet graag meer openheid over dit onderwerp. Zelf vertelt ze honderduit over de werking van de darmen in diverse talkshows op radio en tv. Bekijk dit filmpje maar eens:
Prikkelbare darmen
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is de meest voorkomende oorzaak van darmklachten. Maar liefst 1 op de 10 Nederlanders heeft last van deze darmstoornis. Dat betekent dat jij vast ook wel een paar mensen met PDS kent binnen jouw familie en kennissenkring. De meest gehoorde klachten zijn buikpijn, verstopping (ook wel obstipatie genoemd), diarree en winderigheid. Verder kunnen personen met PDS last hebben van misselijkheid, gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel en/of een opgezette buik. Deze klachten kunnen allemaal samen voorkomen, maar dat hoeft niet. Bij ieder persoon is het klachtenpatroon weer anders. PDS kan bijzonder vervelend zijn, maar vormt geen gevaar voor de gezondheid. Het houdt dus geen verband met darmkanker en er bestaat ook geen gevaar voor verminderde opname van voedingstoffen.
Heb ik PDS?
Er zijn grofweg drie groepen PDS-patiënten: mensen die vooral last hebben van verstopping, mensen die vooral last hebben van diarree, en mensen die afwisselend verstopping en diarree hebben, vaak allebei op één dag. Typisch voor PDS is dat de klachten vaak sterk afnemen na de ‘grote boodschap’. PDS is erg onvoorspelbaar. Je kunt je voorstellen dat dat erg lastig is. Iemand kan de ene dag wel klachten hebben, en de volgende dag zich weer prima voelen. De klachten komen vaak in golven: ze houden een paar weken maanden aan, en verdwijnen daarna weer een tijdje. Tot slot is de ernst van de klachten ook erg verschillend per persoon. De een heeft zulke erge pijn dat pijnstillers nodig zijn. Anderen hebben weer last van een zeurende of drukkende buikpijn. Als je vermoedt dat jij of iemand die je kent PDS heeft, kan je hier een zelftest vinden: www.pdsb.nl/test-heb-ik-pds
Andere verklaringen voor darmklachten
Darmklachten kunnen natuurlijk ook het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Als je weinig beweegt en veel vette snacks wegwerkt, kan het zomaar zijn dat je darmen gaan protesteren. De hele dag werken of studeren achter de computer met de koektrommel op schoot? En elke avond op de bank duiken met bier en chips? Dat kan een behoorlijk slechte invloed op je spijsvertering hebben, net als alcohol, drugs, koffie, sigaretten en drankjes met koolzuur. Heb je vaak darmklachten en heb je het idee dat het niet aan je levensstijl ligt? Dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Dat is een belangrijke stap, want alleen een arts kan beoordelen of er geen sprake is van een ernstige aandoening. Een arts kan ook doorverwijzen naar een diëtist, die je op weg helpt met een gezond eetpatroon.
Tips
Belangrijk voor mensen met klachten, maar ook voor het behoud van een goede darmwerking: eet genoeg vezels (fruit, groente, noten, volkoren producten), zorg dat je elke dag een uurtje beweegt en ja, stress verminderen zorgt ook voor rustige darmen.