Selecteer een pagina

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is al jaren een onbegrepen ziekte. Veel mensen ervaren niet alleen de ziekte als uitputtend, maar ook het feit dat velen het bestaan ervan in twijfel trekken. De naam CVS verklaart op het eerste gezicht de ziekte volledig. In de medische wetenschap is elke ziekte of stoornis, waaraan het woord chronisch wordt toegevoegd, een langdurige aandoening. Chronische vermoeidheid is echter meer dan alleen langdurige vermoeidheid.

Meerdere namen voor chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom heeft de afkorting CVS. In het Engels is dit Chronic Fatigue Syndrome met afkorting CFS. Deze afkorting kom je ook geregeld tegen. De aandoening wordt ook post-virale vermoeidheid genoemd. Chronische Epstein-Barr vermoeidheid of myalgische encefalomyelitis ziekte zijn eveneens benamingen die vaak gebruikt worden als het over chronische vermoeidheid gaat.

Klachten bij chronisch vermoeidheidssyndroom

Lijden aan CVS betekent vaak aanhoudende hoofdpijn, griepachtige verschijnselen en vermoeidheid voor een periode langer dan zes maanden. De meeste patiënten lijden al jaren aan de klachten voordat de diagnose wordt gesteld. Velen herstellen nooit volledig.

Grieperige symptomen

Patiënten hebben doorgaans last van een symptomen die lijken op de griep. Deze symptomen verdwijnen niet met rust houden of medicatie. Er is sprake van een slopende vermoeidheid die de patiënt steeds verder in zijn greep krijgt.
Veel patiënten geven aan al voor het opstaan uitgeput te zijn. Chronische vermoeidheid is niet op te lossen met een langere nachtrust of door een dutje te doen. In tegendeel; hoe minder actief een patiënt is, hoe groter de kans is dat de ziekte erger wordt.

Concentratieproblemen en lichamelijke klachten

Onduidelijke of vertroebelde gedachten en concentratieproblemen komen vaak voor bij mensen met CVS. Daarbij is vaak ook sprake van lichamelijke ongemakken. Klachten als gewrichts- en spierpijn, keelpijn en een gevoel van algehele malaise.
Met name jonge patiënten voelen zich vele malen ouder dan ze zijn. Ze zijn niet in staat om dingen te doen die normaal zijn voor hun leeftijd. Patiënten van alle leeftijden geven bovendien aan dat ze juist erg actief waren voor de ziekte toesloeg.
Schattingen tonen aan dat zo’n 96 procent van de patiënten voorafgaand aan de ziekte in de bloei van hun leven en erg actief waren. Het is daarom niet verwonderlijk dat CVS een yuppen ziekte werd genoemd.

Psychologische problemen

Mensen met chronische vermoeidheid hebben vaak ook last van een slaapstoornis. Dat hoeft niet te betekenen dat er geen mensen zijn met CVS die goed kunnen slapen. Het slapen heeft bij patiënten echter geen enkele invloed op de mate van vermoeidheid.
Psychologische problemen als stress, angst, depressie en prikkelbaarheid komen vaak voor bij mensen met CVS. Deze omstandigheden samen vormen een groot risico voor de patiënt.

Overigens, een veel overkeken oorzaak van chronische vermoeidheid is een magnesium tekort. Deze speelt een erg belangrijke rol bij het energiemetabolisme, vermoeidheid en somberheid.

Impact van chronische vermoeidheidsyndroom

De levens van patiënten veranderen stuk voor stuk op dramatische wijze; van actief naar bedlegerig. Velen moeten noodgedwongen stoppen met werken en kunnen niet meer aan hun sociale verplichtingen voldoen.
Een groot deel van de mensen met CVS hebben niet eens de energie om voor zichzelf te zorgen. Chronisch vermoeidheidssyndroom wordt ervaren als een slopende ziekte.

Lees ook de vervolgartikelen over CSV

We geven het chronisch vermoeidheidssyndroom de komende weken veel aandacht bij Gezondbezig, omdat we weten dat er veel mensen aan lijden en behoefte is aan goede informatie. Daarom dus hier meerdere verdiepingen op het onderwerp:

  1. Chronisch vermoeidheidssyndroom
  2. Heb ik chronisch vermoeidheidssyndroom?
  3. Oorzaken van chronische vermoeidheidssyndroom
  4. Veel gestelde vragen over chronisch vermoeidheidssyndroom
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x