Selecteer een pagina

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de consumptie van bepaalde paddenstoelen het cholesterolgehalte drastisch kan laten dalen. Het gaat hier om de speciale soorten zoals shiitake, maitake, kawarataké en enokitaké maar ook de eenvoudige pleurotus soorten (zoals oesterzwammen). Deze paddenstoelen bevatten de stof eritadenine, waar een deel van het cholesterolverlagende effect aan wordt toegeschreven1). Ook bevatten deze paddenstoelen natuurlijke statines. Dit zijn stoffen die de productie van cholesterol in de lever remmen. Een portie van 100 gram oesterzwammen bevat ongeveer 10mg lovastatine, een concentratie die waarschijnlijk een cholesterolverlagend effect sorteert bij consumptie.
Naast het cholesterolverlagende effect van paddenstoelen, hebben ze ook vele andere gezondheidsbevorderende eigenschappen. Bespaar dus niet op het eten van paddenstoelen, vooral de Japanse varianten.

Bron

1)      Enman J, Hodge D, Berglund KA, Rova U.; Production of the bioactive compound eritadenine by submerged cultivation of shiitake (Lentinus edodes) mycelia.; J Agric Food Chem. (2008);Apr 23;56(8):2609-12.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x