Cholesterolverlagende margarines effectief?

Cholesterolverlagende margarines werken vaak tweeledig. Ze bevatten vaak fytosterolen of stanolesters uit dennepulp of soja. Fytosterolen verstoren de synthese van cholesterol in de lever1) en beconcurreren de opname van dierlijk cholesterol in het maag/ darmstelsel. Het netto effect hiervan is dat vooral het ‘slechte’ LDL cholesterol daalt. Het goede HDL cholesterol blijft constant of daalt slechts een klein beetje.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Met dit in het achterhoofd is het dus altijd verstandig om bijvoorbeeld een ei (waar veel dierlijk cholesterol in zit) te combineren met producten die rijk zijn aan fytosterolen zoals groenten en fruit. Onder deze omstandigheden wordt er praktisch geen dierlijk cholesterol opgenomen en kan je gerust meer dan 1 ei per dag eten.
Margarines die verrijkt zijn met fytosterolen helpen het cholesterol niveau te verlagen. Smeert men per dag 25g gedurende 3 tot 6 weken, dan mag een cholesterol daling verwacht worden van 8-15%2).
Let op, te hoge opname van fytosterolen remmen de opname van carotenoïden uit de voeding. Caretenoïden zijn belangrijk bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Een langdurige opname van 2 gram per dag kan de concentratie beta caroteen doen dalen met 20%3). Dit is overigens wee makkelijk te compenseren door meer groenten en fruit te eten (bevatten veel beta caroteen).
Concluderend. Een gezonde leefstijl zet meer zoden aan de dijk dan verrijkte margarines.

Bronnen
1) http://www.halthandfood.be/html/nl/article/76/plantaardige_sterolen.htm
2) Devaraj S,Jialal I.;The role of dietary supplementation with plant sterols ans stanols in the prevention of cardiovascular disease.;Nurt Rev. (2006);Jul;64(7 Pt 1):348-54
3) Gezondheidsraad:Commissie Veiligheidsbeoordeling van nieuwe voedingsmiddelen. Fytosterolen (2).Den Haag: Gezondheidsraad, 2001; publicatie nr. (2001)/01VNV.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply