Cholesterolverlagende margarines effectief?

Cholesterolverlagende margarines werken vaak tweeledig. Ze bevatten vaak fytosterolen of stanolesters uit dennepulp of soja. Fytosterolen verstoren de synthese van cholesterol in de lever1) en beconcurreren de opname van dierlijk cholesterol in het maag/ darmstelsel. Het netto effect hiervan is dat vooral het ‘slechte’ LDL cholesterol daalt. Het goede HDL cholesterol blijft constant of daalt slechts een klein beetje.

[thrive_leads id='3269']

Met dit in het achterhoofd is het dus altijd verstandig om bijvoorbeeld een ei (waar veel dierlijk cholesterol in zit) te combineren met producten die rijk zijn aan fytosterolen zoals groenten en fruit. Onder deze omstandigheden wordt er praktisch geen dierlijk cholesterol opgenomen en kan je gerust meer dan 1 ei per dag eten.
Margarines die verrijkt zijn met fytosterolen helpen het cholesterol niveau te verlagen. Smeert men per dag 25g gedurende 3 tot 6 weken, dan mag een cholesterol daling verwacht worden van 8-15%2).
Let op, te hoge opname van fytosterolen remmen de opname van carotenoïden uit de voeding. Caretenoïden zijn belangrijk bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Een langdurige opname van 2 gram per dag kan de concentratie beta caroteen doen dalen met 20%3). Dit is overigens wee makkelijk te compenseren door meer groenten en fruit te eten (bevatten veel beta caroteen).
Concluderend. Een gezonde leefstijl zet meer zoden aan de dijk dan verrijkte margarines.

Bronnen
1) http://www.halthandfood.be/html/nl/article/76/plantaardige_sterolen.htm
2) Devaraj S,Jialal I.;The role of dietary supplementation with plant sterols ans stanols in the prevention of cardiovascular disease.;Nurt Rev. (2006);Jul;64(7 Pt 1):348-54
3) Gezondheidsraad:Commissie Veiligheidsbeoordeling van nieuwe voedingsmiddelen. Fytosterolen (2).Den Haag: Gezondheidsraad, 2001; publicatie nr. (2001)/01VNV.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen
By | 2017-12-23T12:28:27+00:00 21 april 2011|Cholesterolverlagende voeding|0 Comments

Leave A Comment

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com