Chocolade is rijk aan flavonoïden, deze behoren tot de groep van antioxidanten. Antioxidanten beperken o.a. de schade van vrije radicalen. Interessant voor het cholesterol verhaal is dat deze flavonoïden de oxidatie beletten van het ‘slechte’ LDL cholesterol. Hierdoor kan het LDL cholesterol zich niet afzetten in de slagaders, waardoor er geen of minder plaques gevormd worden. Dit LDL cholesterol wordt uiteindelijk weer afgebroken in de lever.
Een onderzoek op 70+ ers toonde het bovenstaande ook aan1). Men keek wat het effect was van cacao consumptie op bepaalde bloed parameters die te maken hebben met aderverkalking en ontstekingen. De proefpersonen die 4 weken 40 gram cacaopoeder per dag consumeerden vertoonde lagere gehaltes aan zogenaamde biomarkers die aderverkalking en ontstekingen voorspellen. De oorzaak wordt gezocht in het hoge gehalte aan flavonoïden (425mg proanthocyanidines/ 40 gram poeder). Let wel, de onderzoekers keken naar het effect van toegevoegde cacao. In witte en melk chocolade zit ook veel verzadigd vet en suikers, deze zijn weer wel slecht voor het cholesterol. De auteurs van dit onderzoek raden daarom een regelmatige consumptie aan van puur of extra pure chocolade.
Bron
1) Monagas et al.; Effect of cocoa powder on the modulation of inflammatory biomarkers in patients at high risk of cardiovascular disease;Am J. of Clinical Nutrition (2009); september 23