Burn-out nekt studenten

Studenten met een burn-out? Bestaat dat? Ja, het kan.

Tegenwoordig leven jongvolwassen in een hectische maatschappij waar een hoge druk op hen wordt gelegd. Zij willen een leuk, sociaal, interessant leven leiden en het liefst zo veel en zo goed mogelijk presteren. En natuurlijk willen wij, jongeren, ook niks missen. FOMO is de naam van dit nieuwe fenomeen; the ‘Fear Of Missing Out’. Daarnaast legt Social Media een behoorlijke druk op de maatschappij, we laten aan de hand van onder andere Instagram en Facebook, de beste kant van onszelf zien. Deze druk wordt sommige studenten te veel. Wanneer ze niet op tijd aan de rem trekken kan het studenten opbreken. Zelfs zo erg dat ze in een vicieuze cirkel terecht komen, met een burn-out tot gevolg.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Een burn-out is een serieuze aandoening wat niet van de ene op de andere dag optreedt. De weg ernaar toe kan een maanden, soms jaren, duren. Verschijnselen als moeheid, prikkelbaarheid, emotionele buien, adrenaline, slapeloze nachten, onrust en paniekaanvallen, kunnen duidelijke signalen zijn voor een burn-out. Als er niet op tijd aandacht aan deze signalen wordt geschonken, kan het lichaam blokkeren. Reden? Het lichaam is uitgeput en moet, net als een auto, bijtanken. Dit gaat niet van de een op de andere dag. Het herstel kan soms net zo lang duren als de weg er naar toe.


Om meer openheid en herkenning bij jongeren met een burn-out te verschaffen, heb ik deze ervaringen op papier gezet. Middels het boek ‘Studente in vrije val’ hoop ik jongeren in te laten zien, dat zij niet de enige zijn die dit overkomt.
In het boek komt de lezer terecht in het leven van Sofie, een studente die volop geniet van haar studenten tijd. Ze geniet een beetje té veel en door haar enorme drive om constant te blijven presteren en overal aan mee te doen, gaat het mis. Het boek is gebaseerd op deels eigen ervaringen. Door een te hoge lat voor mezelf neer te leggen en door te veel hooi op mijn vork te nemen, ben ik mijzelf voorbij gerend. Dat mij dit als student zou overkomen, had ik nooit gedacht. Met hulp van een psycholoog en medicatie ben ik hier goed uitgekomen.


Helaas is er nog vrij weinig bekend over een burn-out bij studenten. Met dit boek wil ik een inzicht geven over jongeren met een burn-out. Want een burn-out overkomt je, of je nu oud of nog jong bent.


Geschreven door: Susan Lenssinck
studente in vrije val

Studente in vrije val is te koop bij de online boekenwinkel of via de uitgeverij Tobi Vroegh
ISBN-nummer: 978-90-78761-45-7, Winkelprijs: €15,-

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply