Selecteer een pagina

Studenten met een burn-out? Bestaat dat? Ja, het kan.

Tegenwoordig leven jongvolwassen in een hectische maatschappij waar een hoge druk op hen wordt gelegd. Zij willen een leuk, sociaal, interessant leven leiden en het liefst zo veel en zo goed mogelijk presteren. En natuurlijk willen wij, jongeren, ook niks missen. FOMO is de naam van dit nieuwe fenomeen; the ‘Fear Of Missing Out’. Daarnaast legt Social Media een behoorlijke druk op de maatschappij, we laten aan de hand van onder andere Instagram en Facebook, de beste kant van onszelf zien. Deze druk wordt sommige studenten te veel. Wanneer ze niet op tijd aan de rem trekken kan het studenten opbreken. Zelfs zo erg dat ze in een vicieuze cirkel terecht komen, met een burn-out tot gevolg.

Een burn-out is een serieuze aandoening wat niet van de ene op de andere dag optreedt. De weg ernaar toe kan een maanden, soms jaren, duren. Verschijnselen als moeheid, prikkelbaarheid, emotionele buien, adrenaline, slapeloze nachten, onrust en paniekaanvallen, kunnen duidelijke signalen zijn voor een burn-out. Als er niet op tijd aandacht aan deze signalen wordt geschonken, kan het lichaam blokkeren. Reden? Het lichaam is uitgeput en moet, net als een auto, bijtanken. Dit gaat niet van de een op de andere dag. Het herstel kan soms net zo lang duren als de weg er naar toe.

Om meer openheid en herkenning bij jongeren met een burn-out te verschaffen, heb ik deze ervaringen op papier gezet. Middels het boek ‘Studente in vrije val’ hoop ik jongeren in te laten zien, dat zij niet de enige zijn die dit overkomt.
In het boek komt de lezer terecht in het leven van Sofie, een studente die volop geniet van haar studenten tijd. Ze geniet een beetje té veel en door haar enorme drive om constant te blijven presteren en overal aan mee te doen, gaat het mis. Het boek is gebaseerd op deels eigen ervaringen. Door een te hoge lat voor mezelf neer te leggen en door te veel hooi op mijn vork te nemen, ben ik mijzelf voorbij gerend. Dat mij dit als student zou overkomen, had ik nooit gedacht. Met hulp van een psycholoog en medicatie ben ik hier goed uitgekomen.

Helaas is er nog vrij weinig bekend over een burn-out bij studenten. Met dit boek wil ik een inzicht geven over jongeren met een burn-out. Want een burn-out overkomt je, of je nu oud of nog jong bent.

Geschreven door: Susan Lenssinck
studente in vrije val

Studente in vrije val is te koop bij de online boekenwinkel of via de uitgeverij Tobi Vroegh
ISBN-nummer: 978-90-78761-45-7, Winkelprijs: €15,-

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x