Selecteer een pagina

broccoli
Dat broccoli en verwante groenten als waterkers beschermen tegen kanker werd al langer vermoed. Waarom broccoli preventief werkt tegen kanker was tot op heden echter een raadsel. Wetenschappers van de Georgetown University (Washington) denken dit geheim ontrafeld te hebben.

De oorzaak zit in het eiwit p53. Dit eiwit onderdrukt de groei van tumoren. Als er echter een mutatie optreedt in dit eiwit vervalt deze beschermende werking. De helft van alle kankergevallen bij mensen is het gevolg van een dergelijke mutatie.Isothiocyanaten, een stof die in onder andere in de landbouw wordt gebruikt om gewassen te ontsmetten, maakt het schadelijke werk van gemuteerde p53 eiwitten weer ongedaan. De ‘originele’ p53 eiwitten, die de groei van kanker voorkomen, worden echter met rust gelaten door isothiocyanaten.

Deze ontdekking is vangroot belang. Gemuteerde cellen kunnen er nu nog voor zorgen dat behandeling van kanker niet aanslaat. Als wetenschappers er in slagen om de gemuteerde genen uit te schakelen kan dit zeer positieve gevolgen hebben bij de bestrijding van kanker.

Bron: Scientias.nl / c2w.nl

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x