Met verschillende technieken kunnen medici tumoren steeds vaker succesvol bestrijden. Cellen kunnen zich echter losmaken van een tumor en zwerven door het lichaam, met het risico dat ze elders weer een nieuw tumor ontwikkelen. Er wordt al lange tijd onderzoek gedaan naar hoe deze zwervende cellen bestreden kunnen worden. Met de ontdekking van het gen dat de verspreiding van kankercellen stimuleert lijken Engelse wetenschappers op dit punt een grote stap vooruit te hebben gezet.
Vaak zijn tumoren die ontstaan uit de genoemde zwervende kankercellen lastiger te bestrijden. Als deze verspreiding van kankercellen kan worden voorkomen zou dat heel veel sterfgevallen kunnen voorkomen.
Uit onderzoek van de Engelse University of East Anglia blijkt dat het eiwit Smad7 voorkomt dat cellen zich losmaken en door het lichaam gaan reizen. Het gen WWP2 breekt dit eiwit echter weer af. Als het WWP2 gen geblokkeerd kan worden zou volgens de onderzoekers het eiwit Smad7 ongestoord zijn werk kunnen doen en door de verspreding van de cellen tegen te gaan.
Onderzoeker Andrew Chantry denkt dat zijn team iets heel belangrijks op het sppor is. Volgens hem kan de ontdekking leiden tot nieuwe medicijnen waarmee agressieve vormen van kanker veel beter te behandelen zijn.