Wanneer je op een bloeddrukmeter kijkt wanneer deze net een meting heeft gedaan kunnen de gegeven getallen een wartaal voor je zijn. Daarom proberen we je wat meer duidelijk te maken over de bloeddruk en bloeddrukmeter, de opbouw van de waardes en waar alles voor staat.
Het enige waar je in principe, tenzij je huisarts of dokter anders heeft vermeld, naar moet kijken is het meetresultaat. Deze wordt in twee waarden aangegeven. Een getal voor SYS, de systolische druk, en een getal voor DIA, de diastolische druk. Deze twee waardes vormen samen de bloeddruk. Deze worden dan bijvoorbeeld zo weergegeven: 120/80.
Systolisch
Het eerste getal, in ons voorbeeld de 120, is de systolische druk. Deze wordt vaker als bovendruk vermeld, omdat dat wat makkelijker klinkt. De bovendruk of de systolische druk is de druk van het bloed op het moment dat het hart samenknijpt. Deze fase van het hart wordt ook wel de ‘kamersystole’ genoemd. In deze fase worden de hartkamers leeg geperst waarna het bloed opnieuw door het lichaam wordt gepompt. Zoals je kunt verwachten ligt deze waarde hoger dan de waarde voor de diastolische druk.
Diastolisch
Het tweede getal, in ons voorbeeld de 80, is de diastolische druk. Deze druk wordt ook wel onderdruk genoemd. Deze druk wordt gemeten op het moment dat het hart in rust is. In de paar milliseconden dat het hart daadwerkelijk in rust is vult het hart zich opnieuw met bloed vol met zuurstof. Ook de boezemsystole werkt mee, doordat de boezems (die bevinden zich voor de hartkamers) samentrekken wordt er nog wat extra bloed in de hartkamers geperst.
Bloeddruk
De twee bovenstaande waardes vormen samen dus de bloeddruk. Wanneer de bloeddruk lager is dan 90 / 60 dan wordt dat over het algemeen gezien als een te lage bloeddruk. De normale bloeddruk voor een volwassen persoon ligt rond de 120 / 80. Er is sprake van een te hoge bloeddruk wanneer de bloeddruk van iemand hoger is dan 140 / 90. Een zestigplusser heeft een te hoge bloeddruk wanneer deze een waarde hoger dan 160 / 90 heeft.
Bekijk ook
Oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk
Gemiddelde bloeddruk
Het is echter preciezer om uit te gaan van de gemiddelde bloeddruk. Die wordt als volgt berekend. Je neemt de onderdruk en telt daar het verschilt tussen de bovendruk en de onderdruk bij op. Het getal wat uit die som voortkomt deel je vervolgens door drie. Dat getal is de gemiddelde bloeddrukwaarde.
Te hoge bloeddruk?
Lees in dit overzicht hoe je je bloeddruk kunt verlagen zonder medicijnen