Selecteer een pagina

“Waar denk jij op dit moment aan?” vraag ik me eigenlijk af. Want; wat betekent gezond bezig zijn voor jou en waar heeft het betrekking op? Gaat het over innerlijk of over uiterlijk en op welke manier besteed jij hier aandacht aan? Probeer je iets te veranderen of sta je toe dat wat er is?

Dit artikel zal informatie geven over het gebruik van yoga met betrekking tot gezond bezig zijn. Yoga is iets dat aansluit bij al deze antwoorden. Yoga staat voor het creëren van balans tussen het lichaam, de ziel en de geest. Dit gebaseerd op een meditatie én om je lichaam beheerst en met aandacht te laten bewegen – of juist niet! Het is erg interessant om te weten dat er wisselwerking is tussen het lichaam en de geest. Tijdens het gebruik van yoga komt het erop neer dat wanneer jij tijdens een yogales niet volledig aanwezig bent en weg dwaalt in je gedachten dan heeft dit effect op je lichaam. Bijvoorbeeld dat je dan minder balans hebt in bepaalde houdingen of dat je niet in de flow van de les zit. Aan de andere kant geldt dit ook voor de geest. Wanneer jouw lichaam niet in staat is om volledig mee te doen met een yogales dan heeft dit ook effect op de mentale gezondheid. Wie kent niet het gevoel van verdriet of frustratie om toe te moeten geven aan een lichamelijke klacht en tijdelijk een stap terug te moeten nemen.

Nu je dit stukje tekst hebt gelezen, vraag je je misschien af hoe je hiermee om kunt gaan en wat het voordeel van yoga is. Allereerst wanneer je er zelf achter komt dat je nadenkt of dat niet alles in je lichaam top is, dan heb je meteen de eerste stap genomen voor het proces van bewustwording. Weet ook dat denken hoort bij het mens-zijn en wanneer je dit realiseert, dan kun je een keuze maken: ga je ermee door of parkeer je deze gedachte. Om hier inzicht in te krijgen, begint elke yogales met een meditatie: om in het NU aanwezig te zijn. Meestal is een yogales intensief genoeg om volledig aandacht aan het lichaam te geven en heb je geen kans om hiervan weg te dwalen. Wanneer het toch gebeurt en je merkt het: verplaats de aandacht dan opnieuw terug  naar het lichaam en de adem. Vergeet niet om dit dan opmerkend en met aandacht te doen. Op deze manier zorgt yoga ook voor het proces van een innerlijke ontwikkeling: open-mind.

Daarnaast zorgt yoga voor veel positieve en gezonde effecten op het lichaam en geest. Yoga zorgt onder andere voor de ontwikkeling van meer energie, spieropbouw, vetverbranding en flexibiliteit van gewrichten. Het verbetert de lichaamshouding en levert positief effect op rug-, schouder-, nek- en hoofdpijn. Vanwege de meditatie tijdens de yogalessen zorgt het voor meer zelfbewustzijn en meer zelfvertrouwen als wel als vertrouwen in je eigen lichaam. Yoga vermindert het gevoel van stress en versterkt het doorzettingsvermogen en concentratievermogen.

Wel is het zo dat yoga staat voor een moment om aandacht aan jezelf te geven: balans tussen je geest en het lichaam. Het is dus absoluut geen groepsport en je werkt niet aan je conditie en ook dit is belangrijk: mentaal / fysiek én vergeet niet: sociaal!

Benieuwd of yoga iets voor jou is? Ken je al de verschillen tussen yin en yang? Kijk dan eens op de site: www.liveintheflow.nl en ervaar zelf hoe yoga lessen je lichaam en geest weer in balans kunnen brengen.

Namasté

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x