Selecteer een pagina

De baarmoeder is het meest kwetsbare orgaan van de vrouw. Geen wonder dat men extra moet oppassen voor baarmoeder ontsteking in dit gebied.

Enkele aandoeningen die mogelijk zijn in de baarmoeder: baarmoederbloedingen, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, baarmoederslijmvlieskanker, endometriose, poliepen en vleesbomen. De laatste twee zijn goedaardige gezwellen.

Baarmoeder ontsteking

Een ontsteking van dit orgaan komt vaak voor bij vrouwen. Deze ontstekingen kunnen acuut of chronisch zijn. Er kan nog een onderscheid worden gemaakt in de soort ontstekingen. Je hebt endometritis en metritis. Endometritis is een ontsteking in de binnenwand van de baarmoeder en metritis is een ontsteking aan de spierlagen van de baarmoeder.

Oorzaken ontstekingen

Een ontsteking in de baarmoeder of baarmoederhals is meestal het gevolg van een infectie die via seksueel contact is overgedragen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld chlamydia of gonorroe. Een baarmoeder ontsteking kan echter ook ontstaan door uitbreiding van een ontsteking die ergens anders in het lichaam aanwezig is. Soms kan na een bevalling een deel van de moederkoek of de vliezen in de baarmoeder achterblijven. Deze weefselresten die achterblijven kunnen dan voor een ontsteking zorgen.

Klachten

Acute endometritis kan bij vrouwen veel verschillende symptomen en klachten veroorzaken. Meestal hebben de vrouwen lichte koorts welke gepaard gaat met hoofdpijn. Vaak verliezen ze de eetlust en is er sprake van een algehele malaise. Er kan ook sprake zijn van pijn in de rug of onderrug, pijn in het onderste deel van de buik en het bekken.

Soms hebben vrouwen met acute endometritis pijn bij het plassen en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Abnormale vaginale afscheiding of vaginale bloedingen zijn ook symptomen. Daarnaast kunnen vrouwen jeuk in de vagina en onregelmatige menstruaties hebben. Bij chronische endometritis zijn de verschijnselen hetzelfde, alleen in de acute vorm zijn deze verschijnselen vaak vele malen ernstiger.

Behandeling baarmoeder ontsteking

De diagnose dat iemand een baarmoeder ontsteking heeft wordt gesteld aan de hand van de anamnese van de patiënt, de beschrijving van de klachten door de patiënt en de ziekteverschijnselen waarmee de patiënt te maken heeft. Daarnaast wordt er een lichamelijk onderzoek verricht. Aanvullend onderzoek vindt meestal ook plaats, zoals bijvoorbeeld microscopisch onderzoek van vaginale afscheiding of van het weefsel van de baarmoederhals.

Het behandelen van een baarmoeder ontsteking is vooral het voorschrijven van antibiotica en pijnstillers. De mogelijke complicaties van een baarmoeder ontsteking zijn onvruchtbaarheid of verdere verspreiding van de ontsteking. Na het behandelen van de baarmoeder of baarmoederhals ontsteking is een recidief niet uitgesloten.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x