Artrose is de meest voorkomende van alle gewrichtsaandoeningen. Artrose wordt gekarakteriseerd door schade aan en verlies van kraakbeen en de tussenwervel.
Waardoor wordt artrose veroorzaakt?
Artrose wordt veroorzaakt door een gestoorde balans tussen aanmaak en afbraak van gewrichtsweefsel (kraakbeen, bot en synovium). In gevorderde stadia van artrose kan het aangetaste gewricht gaan knarsen. Dit komt doordat de botten langs elkaar schuiven. Bij artrose wordt de sponsfunctie van het kraakbeen ook minder door uitdroging. Het kraakbeen verliest grondstof, het oppervlak wordt ruw. Daardoor vergroot de wrijving en wordt het kraakbeen nog verder belast. Het verpulverde kraakbeen komt in het gewrichtsvocht terecht en werkt daar als vreemd lichaam. Als tegenreactie komen er witte bloedlichaampjes het gewricht binnen en geven ontstekingsstoffen af die ervoor zorgen dat er een plaatselijke ontsteking ontstaat. De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en, over het algemeen pas in een later stadium, ontsteking.
Wanneer begint slijtage?
Slijtage aan de gewrichten begint al tussen de dertig en veertig, maar leidt pas op middelbare en oudere leeftijd tot klachten, meestal aan de knie, heupen en handen. Deze vorm wordt primaire artrose genoemd. De oorzaak hiervoor is erfelijke aanleg en de natuurlijke afbraak. Ook kan artrose ontstaan door overbelasting, trauma of langdurige immobilisatie. Men spreekt dan van secundaire artrose.
Artrose is de meest voorkomende degeneratieve gewrichtsaandoening ter wereld.
Hoe herken je artrose?
Bij een röntgenfoto is een versmalling van de gewrichtsspleet te zien. Dit duidt op het verlies van kraakbeen. Soms zijn er ook kleine cysten te zien.
Klachtenbeeld
Het klachtenbeeld bij artrose verschilt van mens tot mens. Sommige mensen hebben juist veel pijnklachten terwijl bij röntgenopnamen de artrose nauwelijks zichtbaar is. De klachten worden dan vaak niet door de gewrichtsaandoening zelf, maar door een reactie van de pezen en spieren rond het gewricht veroorzaakt.
Inlooppijn
Artrose karakteriseert zich door de zogenaamde inlooppijn die weer verdwijnt bij verder bewegen. Als de gewrichten zwaarder of langduriger worden belast dan leidt dit weer tot meer pijn. Bij bewegen van het gewricht kan er ook sprake zijn van wrijven of knarsen. In het verloop van de aandoening ontstaan er door de botaangroeisels verdikkingen en vervormingen van het gewricht en vaak ook beperking van de beweeglijkheid.
Lees ook
- Artrose van de knie
- Artrose aan de heup
- Artrose aan de vingers
- Artrose aan de wervelkolom
- Behandeling van artrose
- Leefstijl bij artrose
- Reuma en voeding
- Artrose en glucosamine
- Artrose en chondroitine
- Artrose en MSM
- Artrose en organisch silicium
- Combinatieproduct beter dan enkelvouding producten bij artrose
- Natuurgeneeskunde en artrose
Health Alert
Wilt u op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.