Selecteer een pagina

Op het uiteinde van elk bot zit een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen is spiegelglad en wordt vochtig en glad gehouden door een smeermiddel in het gewricht (het synoviale vocht). Hierdoor kunnen de botten gemakkelijk over elkaar heen bewegen en kunnen wij ons lichaam bewegen zonder dat de botten beschadigd raken. Het gewrichtskraakbeen bestaat uit collageen, water en proteoglycanen met daarin de kraakbeencellen. Als het kraakbeen in goede conditie is fungeert dit als een stootkussen tussen beide delen van de gewrichten. Proteoglycanen zijn een onderdeel van het kraakbeen en doordat ze veel water aantrekken zorgen ze voor stevigheid en schokdemping tussen de gewrichten. Orthomoleculaire bouwstoffen voor deze proteoglycanen en de voor de opbouw en structuur van het kraakbeen zijn glucosamine en chondroïtine. Om pijn, stijfheid en ontsteking tegen te gaan is een effectieve dosering MSM (organisch zwavel) nodig. Visolie forte van Vitakruid heeft een hoog gehalte aan EPA en DHA en helpt bij het produceren van de ontstekingsremmende prostaglandines type 3. Andere essentiële orthomoleculaire bouwstoffen zijn vitamine C en silicium.

Extra orthomoleculaire aanvullingen kunnen van belang zijn. Zo is vitamine B6 nodig om een normaal functioneren van de cellen van organen te waarborgen, in het bijzonder bij ouder wordende mensen. Mangaan is een co-factor van enzymen die de vorming van collageen en elastine bevorderen. Magnesium is voor de mens een essentieel mineraal. Magnesium vervult een belangrijke rol bij de prikkeloverdracht in de zenuwen en spieren. Ook is magnesium samen met calcium essentieel voor de botvorming. Vitamine D3 is een onmisbare vitamine voor de opname van calcium.

 

Lees ook

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x