Artrose te voorkomen door een aantal pondjes kwijt te raken

Knieartrose kan worden voorkomen door een aantal pondjes kwijt te raken. Dat is de conclusie uit de studie van Jos Runhaar, een bewegingsdeskundige die overigens op dit onderwerp is gepromoveerd. Het gaat voornamelijk om het ontwikkelen van knieartrose. Artrose is een aandoening die ontstaat wanneer het lichaam op een plek meer gewichtskraakbeen verliest dan het kan produceren.

Knieartrose komt vooral veel voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 50 tot 60 jaar met overgewicht. Volgens Runhaar kunnen deze vrouwen het risico op deze vorm van artrose met 25% verminderen wanneer zij slechts 5 kilo verliezen.

Aan het onderzoek deden ruim 400 vrouwen uit deze leeftijdscategorie mee. Alle deelnemers leden tijdens de duur van het onderzoek aan overgewicht en hadden nog geen last van artrose. Allereerst werden de vrouwen in twee groepen opgedeeld – een groep die aangespoord werd met het verbeteren van hun levensstijl en een groep die aan haar lot overgelaten werd.

Ook na de splitsing werden beide groepen opnieuw opgedeeld in twee groepen. Het ene deel van de vrouwen kreeg glucosamine sulfaat toegediend, een supplement dat het ontwikkelen van knieartrose moet voorkomen. Het overige deel van de vrouwen kreeg in plaats daarvan een placebo toegediend. Na twee jaar werden de resultaten bekeken en conclusies getrokken.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Uit het onderzoek kwam onder andere naar boven dat zelfs bij het verliezen van een relatief klein aantal kilo’s al het risico op knieartrose flink beperkt kan worden. Momenteel heeft ongeveer één op de drie Nederlanders last van overgewicht. Vandaar dat artrose aan bijv. de knieën steeds vaker voorkomt. Op jaarbasis kost het behandelen van artrose de zorg zo’n 700 miljoen euro. Aan de hand van het onderzoek kunnen huisartsen hun patiënten aanraden om af te vallen om de kans op knieartrose aanzienlijk te verlagen.

Wanneer zinvol om glucosamine sulfaat te nemen?

Uit een ander grootschalig onderzoek blijkt dat als je vroegtijdig begint met glucomine sulfaat, zeg vanaf je 35e levensjaar, je op latere leeftijd veel minder gewrichtsklachten hebt. Heb je de gewrichtsklachten eenmaal, dan remt glucosamine verdere afbraak, maar kan de huidige klachten niet verhelpen.

Overigens is het ten zeerste aan te raden glucosamine sulfaat van een goed merk te kopen/ Drogisterij en supermarkt merken bevatten vaak niet de juiste, therapeutische dosering en missen vaak ook de hulpstoffen die zorgen voor een veel betere en efficiëntere opname.

Een heel goed merk is de glucosamine van Bonusan.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply