Antidepressie dieet

Tussen voeding en depressie blijkt een verband te bestaan. Dit blijkt uit een studie waaraan 15.000 mensen, afkomstig uit Spanje meewerkten. Wetenschappers van de University of las Palmas de Gran Canaria ontdekten een dieet die de kans op een depressie verminderd.

Studie

De wetenschappers hebben meer dan 15.000 mannen en vrouwen gevolgd. Zij kenden het voedingspatroon van de deelnemers en gaven deze 3 verschillende scores: de Pro-Vegetarian Dieatary Pattern score, Alternative Healthy Eating Score en de Mediterranean Diet score.

Hieronder zie je hoe ze aan deze scores kwamen:

dietdepression2

Resultaten

Voor al deze scores gold dat des te hoger een deelnemer scoorde hoe kleiner de kans was op een despressie.
Het antidepressie-dieet


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Met name een hoge Alternative Healthy Eating Score [AHEI] verkleint de kans op een depressie. De deelnemers kwamen alleen in aanmerking voor zo’n hoge score als zij veel groenten, fruit, noten, bonen, vis en plantaardige olien binnenwerkten. En zo veel mogelijk probeerden zout, frisdrank, vruchtensappen, transvetzuren en rood of bewerkt vlees te vermijden.

Opmerkelijk, dit voedingspatroon is vrijwel hetzelfde als het dieet van de Gezondheidsraad, gepubliceerd in de Richtlijnen Goede Voeding 2015. [PDF].
Het antidepressie-dieet

Conclusie

De onderzoekers vonden een niet lineair verband tussen voeding en depressie, er lijkt ergens een breekpunt te zijn. In principe geldt dus dat hoe gezonder je eet, des te kleiner de kans op depressies. Maar voorbij een bepaald punt aan ‘gezond eten’ lijkt er weinig extra effect te zijn op het voorkomen van depressies.

De onderzoekers concludeerden verder dat een niet-optimale inname van nutrienten een risicofactor vormt voor toekomstige depressies. Meer onderzoek is nodig vinden de onderzoekers.

 

Bron

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply