Alcohol en overgewicht

Alcohol en afvallen gaan niet goed samen. Dat weten we natuurlijk allang, maar waarom is dat zo? En kan af en toe 1 biertje of wijntje kwaad tijdens een (koolhydraatarm) diet?

De gevaren van alcohol

 • Alcohol scherpt de honger door onderdrukking van leptine spiergels (bij lage spiegels krijg je sneller honger), waardoor je makkelijker teveel eet. Al helemaal als er (vette) snacks bij geserveerd worden.
 • Alcohol is gifstof en moet als eerste verwerkt worden, hierdoor blijft bloedsuiker langer circuleren en wordt de kans steeds groter dat deze opgeslagen wordt in de vetreserves
 • Naast meer vetopslag, remt teveel alcohol ook de vetverbranding in de cellen
 • Alcohol drinken is sociale bezigheid, waardoor eenmaal begonnen, het moeilijk is de sociale druk te weerstaan en steeds meer te drinken
 • Alcohol heeft een hoge energiedichtheid (7 kcal/ gram)
 • Alcoholische drank bevat vaak relatief veel suiker (teveel suiker + alcohol resulteert makkelijk in vetopslag)
 • Teveel alcohol remt anabole processen in spier (ofwel spieropbouw)
 • Teveel alcohol heeft een direct katabool effect op spierweefsel (ofwel spierafbraak)
 • Alcohol stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol (te hoge cortisol niveau’s resulteren in o.a. spierafbraak)

Zoals je kunt lezen heeft alcohol veel (metabole) nadelen. Ben je een persoon die goed op gewicht is en veel sport, dan kan je zonder al teveel problemen alcohol drinken. Maar voor mensen die proberen hun gewicht onder controle te houden of af te vallen is het drinken van alcohol geen goed idee.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Waar ligt de grens?

De grens is simpel. Ben je op dieet, drink dan gewoon nul-komma-nul alcohol!

Kan je toch de verleiding niet weerstaan, doe dan aan damage-control. Eet zo min mogelijk voor, tijdens en na je alcohol consumptie. Alcohol plus suikers/ vetten resulteert namelijk snel in vetopslag. Las na je alcohol avond altijd een strikte koolhydraatarme dag in, liefst twee.

Wil je toch tijdens je dieet wat alcohol nuttigen, dan geldt ook hier, eet zo min mogelijk ervoor, tijdens en erna. Beperk je alcohol consumptie tot hooguit 1 drankje.

Meer weten over alcohol?

Lees ook:

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
 • Uit algen, geen vis gaat dood
 • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
 • Helpt bij vetverbranding
 • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

One Response

 1. Koolhydraatarm dieet 17 juni 2014

Leave a Reply