Veel mensen zijn niet tevreden over hun buik. Een te dikke buik, de buik is niet strak genoeg: je bent zeker niet de enige die zich er af en toe druk om maakt! Of je nu gewoon wat pondjes rond je buik kwijt wilt, een flinke bierbuik wilt lozen of een wasbordje wilt creëren: hier geven we je wat extra informatie die je zal helpen je doel te bereiken.
De buik: een natuurlijke vetopslag
Dat zoveel mensen kampen met wat extra pondjes rondom de buik, is niet zo vreemd. Het is een plaats waar het lichaam nou eenmaal snel geneigd is overtollig vet op te slaan. Dit gebeurt voor een belangrijk deel in een orgaan onder de huid, waarvan niet iedereen weet dat het überhaupt bestaat: het omentum.
Bovendien wordt de buik aan de buitenkant relatief slecht doorbloed, wat het afvallen in dit gebied ook niet bevordert.
Voor vrouwen kan het nog eens extra lastig zijn om vet rond de buik kwijt te raken: de maandelijkse cyclus of een zwangerschap dragen hieraan bij.
Afvallen rond de buik: fitnessrages
Een eenvoudige manier om een strakke buik te krijgen, is er niet. Er zijn inmiddels allerlei apparaten op de markt geweest die je in no-time een wasbordje beloven. Van banden die druk uitoefenen op de buik of elektrische schokjes aan je buikspieren afgeven tot trilplaten en zelfs complete warmtecabines waar je je buik in dient te trainen.
Een bewijs dat deze methodes ook echt werken, is nog altijd niet geleverd. De meeste onderzoeken worden gedaan door producenten of bijvoorbeeld sportscholen, die een bepaald voordeel hebben bij een positieve uitkomst. Alleen al daarom zijn deze onderzoeken niet betrouwbaar.
Veel van de methodes zijn bovendien maar al te vaak prijzig.
De effectiefste methodes om af te vallen rond je buik bestaan toch echt uit een combinatie van dieet en bewegen. Tja, dat is wellicht niet wat je graag had willen horen. Maar, hieronder geven we je wat informatie over hoe je jouw einddoel kunt bereiken.
Hoe raak je een flinke buik kwijt?
Als je flink wat kilootjes rond je buik kwijt wilt zien te raken, zul je je vetpercentage ook flink omlaag moeten brengen. Je eetpatroon aanpassen en meer calorieën verbranden is het enige wat helpt.
Om een snelle start te maken, kun je kiezen voor een dieet maar voor een blijvend resultaat zul je ook blijvende aanpassingen moeten doen. Sommige diëten, zoals het South Beach Dieet, geven je richtlijnen voor onbepaalde tijd, in tegenstelling tot bepaalde ‘kuren’. De steun en kennis van een diëtiste kunnen je ook enorm helpen.
Neem de tijd om je te verdiepen in de materie en verzamel informatie. Als je je kennis op het gebied van voeding uitbreidt, kun je zelf vinden wat bij je past en de juiste keuzes maken. Let altijd op waar de informatie vandaan komt. Objectieve bronnen, als het Voedingscentrum, geven vaak veel betrouwbaardere informatie dan voedselproducenten.
Zorg ervoor dat je naast je dieet ook direct begint met trainen; je valt hierdoor sneller af en bovendien kun je je lichaam hierdoor –tot op zekere hoogte- vormgeven. Als je een lange weg te gaan hebt, is het het beste om onder begeleiding te gaan sporten.
Hoe raak je een klein buikje kwijt?
Als je een goed gewicht hebt, maar net wat teveel vet op je buik meedraagt, bieden vooral goede oefeningen uitkomst. Niet iedereen gaat graag naar de sportschool, maar ook thuis kun je eenvoudig je buik trainen. Als je moeite hebt om jezelf te motiveren, maak het jezelf dan zo gemakkelijk mogelijk.
Leg een fitnessmatje onder de bank voor de t.v. en wen je aan tijdens je favoriete programma je buik te trainen. Of spreek af om samen met iemand te trainen; ook dat kan je motiveren.
Ook het zoeken naar oefeningen die je leuk vindt, loont zeker de moeite. Er zijn tal van effectieve trainingen waarbij je buik volop aan bod komt; van zittend tot liggend en van rustige yoga of pilates oefeningen tot intensieve cardio-workouts. Er zijn ongetwijfeld manieren om je buik te trainen die je aanspreken. Je kunt je op de sportschool laten adviseren, een (online) sportcoach inschakelen of zelf online op zoek gaan naar geschikte oefeningen.
Het kan daarnaast extra motiveren als je iedere dag bijhoudt hoeveel je getraind hebt. Bovendien merk je het zo sneller op als je dreigt terug te vallen.
Houd er rekening mee, dat de spieren van je buik bestaan uit bovenste buikspieren, onderste buikspieren en zijspieren. Voor een optimaal resultaat train je alle spieren. Vooral de onderste buikspieren worden nog al eens vergeten!
Verwacht niet te snel resultaat. Bij een trainingsroutine van drie tot vier keer per week, duurt het gemiddeld zo’n drie tot vier maanden voordat je echt verschil ziet en je je einddoel bereikt hebt.
Hoe krijg je een wasbordje?
Wil je een wasbordje? Dat is geen eenvoudige opgave. Ook wanneer je de spieren hebt, zullen deze niet altijd zichtbaar aftekenen. Je zult daarvoor ook echt ‘droog’ moeten zijn. Dat houdt in dat je een erg laag vetpercentage moet hebben. In de wereld van bodybuilding wordt zelfs het vochtpercentage sterk omlaag gebracht, opdat alle spieren optimaal aftekenen. Dit is echter niet gezond en ook niet aan te raden voor langere tijd. (Zelfs professionele bodybuilders hebben buiten de wedstrijdperiodes om een hoger vet- en vochtpercentage dan tijdens het seizoen.)
Een wasbordje is dan ook eigenlijk alleen weggelegd voor mensen die er van nature aanleg voor hebben ( door een laag vetpercentage of een bepaalde lichaamsbouw bijvoorbeeld ), of voor mensen die erg intensief met sport en voeding bezig willen zijn.