Gezonde voeding is belangrijk voor de mens, omdat er hierdoor veel beter gepresteerd kan worden. Of het nu werk, sport of school is, goede voeding helpt om de dag goed door te komen. Hierdoor vermijd je ook nog eens veel gezondheidsrisico’s, omdat gezonde voeding ook vol zit met goede vitaminen en mineralen. Dit resulteert dus in een veel gezonder leven, waardoor je dus ook veel energieker en actiever zult zijn gedurende de dag. Je zult het verschil dan ook al snel merken tussen een levensstijl van gezonde voeding en een met ongezonde voeding. Als je wilt afvallen, dan is gezonde voeding ook erg belangrijk.
Afvallen met gezonde voeding
Bij gewichtsverlies draait het namelijk vooral om gezonde voeding in combinatie met veel sporten. Deze combinatie zorgt er namelijk voor dat je veel beter gaat presteren, en dat e ook veel meer gewicht gaat verliezen. De gezonde voeding geeft je namelijk meer energie, waardoor je dus ook langer kunt gaan sporten. Er zitten dan ook veel voordelen aan gezonde voeding, en dus is het slim om hier goed gebruik van te maken. Als je dus graag gewicht wilt verliezen, dan is het aan te raden om een voedingspatroon te kiezen dat gevuld is met gezonde voeding. Hierdoor zul je namelijk veel beter afvallen, en zul je ook veel meer resultaat zien gedurende de periode dat je gebruik gaat maken van gezonde voeding.
Wist je dat: gezonde voeding de basis is voor een gezond leven? Zonder gezonde voeding kun je namelijk niet goed functioneren met jouw lichaam. Om een gezond lichaam te krijgen, moet je veel bewegen, en hiervoor is wel gezonde voeding nodig. Stel dus een goed voedingspatroon op, of volg een dieet dat uitsluitend gebruik maakt van gezonde voeding. Hierdoor zorg je voor veel meer kans op een goed resultaat, en dit zul je dan ook al snel gaan merken. Je merkt dat je veel meer energie zult hebben. Gezonde voeding komt op allerlei manieren voor, waaronder groenten en fruit. Combineer je dit met vezels, vlees en zuivel, dan heb je al een goed voedingspatroon. Stel zo zelf maaltijden samen, zodat je kunt beginnen met het eten van gezonde voeding.
Als je eenmaal begint met het eten van gezonde voeding, dan zul je ook merken dat het erg smaakvol is. Gezonde voeding bestaat namelijk uit gevarieerde voeding. En juist door variatie toe te voegen aan jouw maaltijden, is het mogelijk om geweldige smaken te creëren. Probeer dan ook te experimenteren met verschillende soorten voeding, zodat je ook nieuwe smaken kunt creëren voor jezelf. Zo zul je zien dat je bepaalde soorten voeding ineens wel lekker zult vinden, terwijl je die wellicht hiervoor nog niet lekker gevonden hebt. Door verschillende soorten gezonde voeding te combineren, maak je namelijk grote kans op een veel betere smaak. Het is dus zeker slim om dit te gaan doen.
Ongezonde voeding
Bij gezonde voeding is het altijd belangrijk dat je ook bepaalde soorten voeding vermijdt. Natuurlijk weet je waarschijnlijk al wat ongezonde voeding is. Onder deze categorie vallen chips, koeken, patat, pizza, frisdrank enzovoorts. Vermijd deze voeding dan ook, omdat de voedingswaarde laag is en het de kans op vetopslag verhoogt.
Gezonde voeding
Koolhydraten zijn niet per definitie slecht!
Je zou het haast vergeten als je tegenwoordig de boeken en tijdschriften openslaat, maar koolhydraten zijn niet per definitie slecht. Vroeger dacht iedereen dat vet slecht was en je daar dik van werd, nu wordt hetzelfde gedacht van koolhydraten. Maar het verhaal is gecompliceerder dan dit. Koolhydraten zijn alleen slecht en dikmakend als je er teveel van eet (vooral in combinatie met verzadigd vet), of niet de juiste soort koolhydraten eet. Maar in essentie kan ons lichaam koolhydraten heel goed gebruiken en zijn ze erg nuttig.
Koolhydraten vormen namelijk een voor ons lichaam belangrijke stof. Het heeft als functie om ons lichaam te voorzien van de nodige energie om allerhande processen uit te kunnen voeren. De snelheid waarmee ons lichaam kan werken is dus met andere woorden deels afhankelijk van de koolhydraten die we binnen krijgen. Koolhydraten komen voor in verschillende vormen. Neem nu bijvoorbeeld koolhydraten als zetmeel. In deze vorm zijn ze terug te vinden in bijvoorbeeld brood, pasta en rijst. Als vruchtensuiker vinden we ze dan echter weer terug in bijvoorbeeld vruchten. Er bestaan zowel complexe als eenvoudige koolhydraten, welke in ons dagelijks leven vaak gemengd in ons voedsel voorkomen.
Verschillende diëten kunnen er voor zorgen dat er een tekort aan koolhydraten ontstaat. Dit wordt door het lichaam zelf in principe opgevangen doordat er andere energiebronnen zullen aangewend worden om op die manier koolhydraten te produceren. Het spreekt vanzelf dat dit alles behalve een gezonde situatie is. Wanneer u gedurende een lange tijd over een tekort aan koolhydraten beschikt kan het zelfs voorkomen dat er zich spierweefsel begint af te breken. Houd er dus steeds rekening mee dat u een voldoende hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt, iets wat in de praktijk eigenlijk altijd wel het geval is.
Eiwitten zijn onmisbaar om verantwoord af te vallen
Eiwitten vormen een andere belangrijke (of moeten we zeggen levensbelangrijke?) stof binnen ons lichaam. Ook eiwitten zorgen er immers voor dat ons lichaam over voldoende energie beschikt, maar daarnaast zorgt het eveneens voor de aanmaak van aminozuren, iets wat vooral bij opgroeiende kinderen noodzakelijk is. Ook voor volwassenen is dit echter belangrijk, want aminozuren zorgen eveneens voor het herstellen van lichaamsweefsels. Aminozuren zorgen er daarnaast eveneens voor dat het lichaam in staat is om aan de hand van die aminozuren nieuwe eiwitten te produceren. Hoewel ons lichaam zelf ook in staat is om bepaalde aminozuren zelf aan te maken geldt dit niet voor allemaal. Bepaalde aminozuren kan ons lichaam dan ook enkel en alleen binnenkrijgen aan de hand van voeding.
We onderscheiden in de praktijk in ieder geval twee verschillende soorten eiwitten. Als eerste zijn er de eiwitten van dierlijke oorsprong en daarnaast eveneens de eiwitten van plantaardige oorsprong. Ieder specifiek eiwit is natuurlijk terug te vinden in een bepaalde voeding. Eiwitten van dierlijke oorsprong vinden we bijvoorbeeld terug in vlees, wild, gevogelte en melkproducten. Eiwitten van plantaardige oorsprong zijn dan weer terug te vinden in bijvoorbeeld brood, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Houd er rekening mee dat het niet zozeer gaat om de hoeveelheid eiwitten, maar ook en vooral over de kwaliteit er van.
Een goed hulpmiddel om voldoende eiwitten binnen te krijgen zijn eiwitshakes (kies hierbij altijd voor micellar caseine als je wilt afvallen) of bijvoorbeeld een dieet maaltijdshake, dus als maaltijdvervanger.