Selecteer een pagina

In dit artikel ga ik in op onderwerp snel afvallen met eiwitshakes. Je leest hoe afvallen met shakes precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn van deze vorm van afvallen. Wil je afvallen met shakes lees dan eerst dit artikel en voorkom dat je afslankpoging mislukt. 

Als je eerst wat achtergrond informatie wilt over eiwitten en afvallen, lees dan eerst het artikel afvallen met eiwit.

Hoe werkt afvallen met eiwitshakes?

Een positieve energiebalans is één van de randvoorwaarden waaraan voldaan moet zijn wil je afvallen. Een positieve energiebalans betekent dat je minder calorieën eet dan je met lichamelijke activiteiten per dag verbruikt.

Een gemiddeld mens heeft behoefte aan ongeveer 2.000 calorieën per dag. Eet je minder calorieën dan je verbruikt dan zal het lichaam op zoek moeten naar alternatieve energiebronnen. Dit kan door het vet dat in het lichaam is opgeslagen om te zetten in energie. Het gevolg is dat je hoeveelheid vet afneemt en je minder zwaar wordt.

Overigens is vet niet de enige alternatieve energiebron. Het lichaam kan ook spiermassa verbranden om extra energie te genereren. Wil je afvallen dan is het juist belangrijk om de spiermassa zo veel mogelijk intact te houden. Spiermassa zorgt namelijk voor een betere vetverbranding. Een van de voordelen van afvallen met shakes is dat de shakes veel eiwitten bevatten. De eiwitten zorgen er voor dat de spiermassa beschermt blijft.

Dieet-maaltijdshake vanille-webAfvallen met shakes werkt heel simpel. De shakes bevatten een vaste hoeveelheid calorieën. Vaak ligt dit zo rond de 200 calorieën. Doordat de shakes veel eiwitten bevatten, geven de dieetshakes jou redelijk lang een verzadigd en dus vol gevoel. Vervang je één of meerdere maaltijden per dag door een shake dan kun je op relatief eenvoudige manier veel minder calorieën binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt. Doordat de eiwitten de spieren beschermen zul je al snel kilo’s kwijtraken. De shakes vallen dan ook onder de categorie eiwitdieet maar passen ook prima in een koolhydraatarm dieet. Een overzicht met bekende dieet shakes vind je hier of bekijk de door ons geselecteerde Dieet Maaltijdshake van Krachtshop met een zeer goede prijs/ kwaliteitverhouding.

De voordelen van afvallen met shakes

Afvallen met shakes kent tal van voordelen. De belangrijkste voordelen van afvallen met shakes zijn als volgt samen te vatten:

  • Geen honger gevoel en daardoor makkelijk vol te houden;
  • Snel resultaat door het lage aantal calorieën;
  • Goedkope vorm van afvallen;
  • Makkelijk te bereiden;
  • Bescherming van spiermassa door de eiwitten.

Afvallen met shakes kent ook enkele nadelen die ik hieronder zal behandelen.

De nadelen van afvallen met shakes

Essentiele voedingsstoffen

Gezond eten is belangrijk voor een gezond gewicht en gezond lichaam. Naast calorieën levert gezonde voeding jou lichaam ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.  Shakes daarentegen bevatten vaak onvoldoende vitamines en mineralen. Als je alleen maar shakes gaat gebruiken mist je lichaam daardoor essentiële voedingsstoffen en dat is niet gezond. Dit is dan ook het grootste nadeel van afvallen met eiwitshakes. Wil je afvallen met shakes vervang dan hooguit één tot twee maaltijden per dag door een shake en vul dit aan met een gezonde maaltijd en/of supplementen. Overigens komen er steeds meer dieet maaltijdshakes op de markt (zoals de dieet maaltijdshake van Krachtshop) die ook echt kunnen dienen als maaltijdvervanger omdat ze toegevoegde vitaminen en mineralen bevatten. Het vervangen van een maaltijd is op die manier al meer verantwoord. Uiteraard moet je daarnaast altijd nog gezond blijven eten, want alle nutrienten die in normale voeding zitten kan een maaltijdshake uiteraard niet vervangen.

Je leert niet gezond eten

Afvallen met shakes leert jou niet om gezonder te eten. Aangezien het niet gezond is om altijd maar shakes te blijven gebruiken komt er een moment waarop je gaat stoppen met de shakes. Het gevolg is dat je terugvalt in oude eetgewoonten en de kilo’s er zo weer bij aan komen. Dit wordt ook wel het gevreesde jojo-effect genoemd. Dit effect wordt versterkt door het feit dat je lichaam gewend is geraakt om minder energie te verbruiken.

Uiteindelijk wil je natuurlijk toe naar een gezond eet patroon waarbij je geen shakes meer hoeft te gebruiken. Afvallen met een shake dieet kan daarbij prima helpen als je in de tussentijd werkt aan het verbeteren van je eetgewoonten. Ben je eenmaal gewend om gezonder te eten dan kun je de shakes gaan afbouwen.

Eiwitshakes zijn echter wel het ideale hulpmiddel als je snel een paar kilo kwijt wilt.

Zijn er goede alternatieven voor maaltijdvervangers?

Mensen die een hulpmiddel zoeken voor het afvallen komen al heel snel uit bij maaltijdshakes met toegevoegde vitaminen en mineralen. Prima om snel mee af te vallen, maar niet iedereen wil iedere dag perse 1 of 2 maaltijden vervangen. Een goed alternatief zijn in dit geval normale eiwitshakes zoals die in de sportwereld worden gebruikt. Hoewel die shakes vaak worden ingezet voor een ander doel, namelijk spiermassa opbouw en -herstel, kunnen sommige shakes ook prima ingezet worden om verantwoord mee af te vallen. Zo staat een specifiek soort eiwit bekend als het ‘dieet eiwit’. Dit eiwit is namelijk micellar caseine. Het bestaat uit grote eiwitstructuren die na inname maar langzaam worden afgebroken in de maag. Hierdoor heb je lang een vol gevoel en worden de aminozuren maar langzaam afgegeven, waardoor je een antikatabool (ofwel spiersparend) effect krijgt. Ideaal voor mensen op een positieve energiebalans (zoals uitgelegd in het eerste hoofdstuk van dit artikel).

Micellar caseineAls je besluit micellar caseine te kopen, besef dan wel dat hier geen toegevoegde vitaminen en mineralen bij zitten. Het is dan dus nog belangrijker voldoende groenten en fruit te eten. Wel is micellar caseine vaak goedkoper per kg dan de maaltijdvervangers. Bekijk deze pagina over micellar caseine en een vergelijking van aanbieders op prijs en kwaliteit. Geen zin om te kijken? Uit hun tabel kwam dit product als beste uit te bus betreft prijs en kwaliteit.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x