Selecteer een pagina

Oude volkswijsheden zeggen dat je beter vette frieten en chocolade kan laten staan als je veel last hebt van acne, deze voedingsmiddelen zouden de kwaal alleen maar verergeren of zelfs veroorzaken. In hoeverre is dit waar?

Vraag het de mensen op straat en meer dan 1/3 zegt een relatie te zien tussen voeding en de mate van acne. Toch ontbreekt hier nog het wetenschappelijke bewijs voor. Zit het dan tussen de oren? Om hier antwoord op te krijgen werd professor in de dermatologie, Ellen. S. Marmur geinterviewd. Zij is hoofd van de afdeling dermatologie en cosmetische chirurgie aan The Mount Sinai Medical Center in New York en auteur van het boek: Simple Skin Beauty.

Bestaat er een relatie tussen voeding en acne?

“Het is inderdaad waar dat we nog geen studies hebben die aantonen dat bepaalde voeding acne kan veroorzaken of voorkomen. Maar als je onderzoek zou doen onder een groep dermatologen, dan zouden velen van ons zeggen, ‘Ja, wat we eten heeft effect,’” aldus Marmur.

Huidcyclus

Om een mogelijke relatie tussen acne en voeding te verklaren, moeten we kijken naar de huidcyclus. Onze huid is continue bezig met zichzelf te vernieuwen. Ance is niets minder dan een verstoring in de omzet van huidcellen, de versnelde afbraak van dode huidcellen zorgt voor verstopping van talgklieren. Hierdoor hopen afvalstoffen zich hierin op, waar de bacterie Proprinibacterium acnes wel raad mee weet.

De snelheid van huidvernieuwing is van meerdere oorzaken afhankelijk, waaronder voeding. Toch waarschuwt Marmur ons dat voeding voor slechts 25% een rol speelt in het hele acne verhaal. Het overige deel wordt veroorzaakt door hormonen, stress, mate van slaap en woonsituatie. Ook speelt huidverzorging een rol.

Advies

Hoewel voeding maar deels verantwoordelijk gehouden kan worden voor acne, kan een gebalanceerd voedingspatroon wel helpen de klachten te verminderen. Marmur raadt mensen met acne problemen aan vooral onbewerkte, magere voedingsmiddelen te consumeren. Absolute afraders zijn vlees en zuivel (vaak volgepompt met hormonen), chocolade, frieten en algemeen junkfood.

Onbewerkte groenten en fruit zouden acne juist weer tegengaan.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x