Maar liefst vijftig procent van de mensen begint het nieuwe jaar met goede voornemens. Stoppen met roken, afvallen, meer bewegen en gezonder eten zijn veruit de meest populaire goede voornemens. Wat niemand zal verbazen is het feit dat de meeste goede voornemens echter al gesneuveld zijn eer de eerste maand van het nieuwe jaar voorbij is. Dat is zonde en onnodig, want hoe burgerlijk je goede voornemens misschien ook mag vinden; het is nooit verkeerd om je voor te nemen om gezonder of beter te gaan leven. Hieronder vind je 7 tips om ervoor te zorgen dat je voornemens niet tot goede bedoelingen beperkt blijven.
1 Stel jezelf één doel in plaats van meerdere
Veel mensen starten het nieuwe jaar met het idee om alles beter te gaan doen en stellen daarbij een waslijst aan goede voornemens op. Je doet er echter beter aan om één doel te stellen. Lukt dat, dan heb je iets om trots op te zijn. Leg je jezelf vijf goede voornemens op en er mislukt er eentje, dan is de kans levensgroot dat direct alles in de prullenmand verdwijnt. Stel jezelf één doel tegelijk, wat let je om later in het jaar met een nieuw goed voornemen te starten?
2 Stel realistische en specifieke doelen
Meer gaan bewegen is geen specifiek doel, 3 uur in de week sporten is dat wel. Afvallen is evenmin een specifiek doel, 10 kilo afvallen in een half jaar is dat wel. Met een specifiek doel heb je echt iets om je op te richten.
3 Wacht niet tot nieuwjaarsdag
Voel je je niet fit en bedenk je je dat je zou moeten stoppen met roken, of gezonder gaan eten? Doe gelijk iets met dat inzicht en wacht niet tot het nieuwe jaar. Het is zonde om niet direct iets te doen met de motivatie die je op een dergelijk moment hebt.
4 Kleine stappen tegelijk
Veel mensen geven een goed voornemen op, omdat ze teveel in korte tijd willen bereiken. Probeer, indien mogelijk, kleine stappen te nemen. Als de trap op en neer lopen normaalgesproken de grootste inspanning in je dag is, dan is 100 kilometer fietsen in het weekend waarschijnlijk een lastig doel waar je als een berg tegenop zal zien. Begin eens met een ritje van vijf kilometer. Langzaam opbouwen levert uiteindelijk vaak meer op.
5 Doe het samen met een vriend(in) of familielid
Wil je gaan sporten, of juist stoppen met roken? Kijk of er iemand in je vrienden- of familiekring is die met je mee wil doen. Je kan je aan elkaar optrekken en of het nu positief is of niet. Er zal iets van een competitie element komen. Je wil toch niet de eerste zijn die opgeeft? Die motivatie kan net het verschil maken.
6 Beloon jezelf op het moment dat je een mijlpaal hebt gehaald
Ben je 2,5 van de tien kilo die je wil verliezen kwijt? Trakteer jezelf op een dagje in een welnesscentrum. Heb je een maand niet gerookt? Beloon jezelf! Deel je streven op in mijlpalen en beloon jezelf als je die haalt. Je hebt iets om naar uit te kijken. Bovendien geeft het je de voldoening dat je echt iets voor elkaar hebt gekregen.
7 Verander je gewoontes
Of je je goede bedoelingen waar gaat maken is in de meeste gevallen een strijd die tussen je oren beslist gaat worden. Roken, te veel snacken, of welke verslaving/slechte gewoonte dan ook is vastgesleten in je brein. Voor veel rokers is een sigaret roken een rustmoment, even tot jezelf komen, maar heb je daar nu echt per sé een sigaret voor nodig? Trek je de koelkast open op het moment dat je je rot voelt? Is het geen optie om je frustaties kwijt te raken in de sportschool? Kortom, zoek naar betere alternatieven voor je gewoontes.