Ben jij ook klaar met de ongezonde supermarkt pannenkoeken? Probeer dan eens onze gezonde pannenkoeken recepten! Ik weet zeker dat je deze lekker gaat vinden en het past zeker in een verantwoorde voeding!

Gezonde pannenkoek recept 1: simpel, maar lekker en gezond

Het vervangen van wat normale basis pannenkoeken ingrediënten voor een gezonder alternatief, zorgt al snel voor een drastische toename van de voedingswaarde. Zo kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor een groter deel volkoren bloem in plaats van witte bloem. Ook kan je suiker grotendeels vervangen door bijvoorbeeld rozijnen en/ of appelsaus.

Ingrediënten:

  • 130 gram volkoren bloem
  • 32 normale bloem
  • 60 gram Brinta
  • Suiker naar voorkeur en smaak
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Mespuntje zout
  • 360 milliliter Vanille sojamelk
  • Appelsaus (appel siroop) hoeveelheid naar voorkeur
  • 1 grote lichtelijk geklopte ei
  • Rozijnen, hoeveelheid naar voorkeur
  • Walnoten, hoeveelheid naar voorkeur

Bereiding:

Voeg alle volkoren bloem, normale bloem, Brinta, bakpoeder en baking soda in een kom. Meng dit door mekaar met een garde. Combineer in een aparte kom de ei met Vanille soja melk en de Appel siroop en mix ook deze tot een gemengde structuur. Meng alle twee de mengsels uiteindelijk samen en mix het met de garde tot een geheel. Voeg een mespuntje zout en suiker toe en laat het voor 5 minuten rusten.

Verwarm een anti aanbak koekenpan en gebruik hierop anti aanbak spray. Giet daarna de gewenste hoeveelheid beslag in de pan en besprenkel deze met walnoten en rozijnen. Laat het op een matig vuurtje bakken voor ca. een minuut en draai hem daarna om. Bak de pannenkoek totdat hij lichtbruin is en herhaal dit proces totdat het beslag op is.

Calorieën: Ca. 350 kcal per serving

Gezonde pannenkoek recept 2: Worteltaart pannenkoek

Zoet, lichtelijk kruidig en fel gekleurd. Deze pannenkoeken bestaan uit onder andere wortels, honing,  magere karnemelk en diverse specerijen. Met deze ingrediënten creëer je een zeer verantwoorde pannenkoek. Het  concept is gebaseerd op een Amerikaanse klassieker: de Worteltaart.

Ingrediënten:

  • 155 gram normale bloem
  • 30 gram geroosterde walnoten, in kleine stukjes
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Mespuntje zout
  • Mespuntje nootmuskaat
  • Theelepel Gemalen kruidnagel
  • Theelepel gemalen gember
  • 50 gram suiker
  • 210 milliliter magere karnemelk
  • 1 eetlepel koolzaad olie
  • Anderhalve theelepel vanille extract
  • 2 grote eieren lichtelijk geklopt
  • 200 gram fijn geraspte wortels
  • Anti aanbak kookspray
  • 3 eetlepels boter (op kamer temperatuur)
  • 2 eetlepels honing

Bereiden

Voeg de bloem, walnoten, bakpoeder, kaneel, zout, nootmuskaat, kruidnagel en gember in een kom. Meng dit met een garde door mekaar. Voeg in een andere kom de suiker, karnemelk, koolzaad olie, vanille extract en eieren bij elkaar. Meng de twee kommen vervolgens met elkaar tot een beslag. Giet de gewenste hoeveelheid beslag in een voorverwarmde koekenpan met anti aanbakspray. Laat deze op een matig vuurtje 2 minuten bakken (totdat er belletjes verschijnen), keer de pannenkoek om en laat het nog een minuut garen. Meng in een schaaltje de boter met honing en serveer deze bij de pannenkoeken.

Calorieën: Ca. 420 kcal per serving

Omega 3 pancakes

Een simpele verantwoorde optie voor mensen die altijd opzoek zijn naar een nieuwe beleving op het gebied van smaak. Deze pannenkoeken zijn niet alleen goed voor het lichaam door het eiwitgehalte, maar ook door de Chia zaadjes die in dit recept zitten verwerkt. Deze zaadjes zijn rijk aan omega 3, en deze mogelijkheid brengt nogal een unieke pannenkoek tot stand. Eentje niet alleen rijk aan eiwitten en smakelijk, maar ook vol zit met omega 3. Trakteer je lichaam eens in de zoveel tijd (of dagelijks) op deze gezondheid verantwoorde maaltijd en profiteer zowel mentaal als fysiek van lekkere pannenkoeken.

Ingrediënten

  • twee eetlepels Spelt bloem
  • twee eetlepels Amandel meel
  • Drie eetlepels vanille wei poeder
  • Halve theelepel bakpoeder
  • Mespuntje zout
  • Halve theelepel Chia zaadjes
  • Een eetlepel geraspte kokosnoot
  • Een ei
  • Twee a vier eetlepels Amandel melk

Bereiden

Voeg alle droge ingrediënten met elkaar in een kom. Voeg als volgt een voor een alle droge ingrediënten toe. Begin met twee eetlepels amandel melk en voeg meer toe indien nodig. Wei poeder kan soms van structuur verschillen en om het beslag niet teveel uit te dunnen kan de hoeveelheid amandel melk liggen tussen de twee a vier eetlepels. Giet twee eetlepels beslag in een voorverwarmde koekenpan (twee eetlepels voor een pannenkoek). Bak de pannenkoek totdat er bubbeltjes verschijnen, draai het als volgt om en bak het ca. een minuut af. Deze pannenkoeken zijn extra lekker met een zelf gemaakt siroop van: geraspte kokos, een eetlepel esdoornsiroop en drie eetlepels Griekse yoghurt.

Calorieën: 368 per serving

Meer gezonde pannenkoeken recepten zullen volgen. Heb je zelf gezonde pannenkoeken recepten die je wilt delen? Of wil je iets toevoegen? Laat dan je reactie hieronder achter!

Lees ook:

Eiwitrijke pannenkoeken recepten

Waar koop je de beste eiwitrijke pannenkoeken?