Na workout werkt 22 gr whey beter dan 22 gr soja-eiwit
Sporters die iets meer eiwitten consumeren als het voedingscentrum adviseert bouwen meer vetvrije massa op als ze na hun training een shake nemen met Whey dan als ze een shake met soja-eiwit nemen. Daar kwamen de wetenschappers Jeff Volek en William Kraemer achter in de langst durende studie naar het effect van suppletie met eiwit tot nu toe.
De discussie over wat de beste eiwit is voor een bodybuilder is nog steeds niet bekend. Gelukkig komen we er steeds meer over te weten dankzij de wetenschappelijke studies zoals de studie ban Kraemer en Volek.
De onderzoeker wilden erachter komen of het uitmaakt welke vorm van eiwitten de sporters na hun training gebruiken. De aminozuursamenstelling in whey is superieur aan soja-eiwit en is sneller verteerbaar. Theoretisch gezien is whey dus beter als soja-eiwit. Maar voor we dit kunnen concluderen moet het natuurlijk in de praktijk getest worden..
Daarom deden de wetenschappers een experiment waarin ze 63 vrouwen en 63 mannen tussen de 18 en 35 jaar 9 maanden lang lieten fitnessen met gewichten en na elke training een shake gaven. De personen volgden allen het zelfde schema waarin ze 2 tot 3 keer per week trainen en via hun voeding 1/1.2 gr eiwit per kg lichaamsgewicht per dag consumeerden.
De wetenschappers gaven een groep van de personen die meededen aan het onderzoek een shake die het snel opneembare koolhydraat maltodextrine bevatte. En een andere groep een shake met 22 gram soja-eiwit zonder isoflavonen. De derde groep kreeg een shake met 22 gram whey-eiwit hierdoor steeg de inname van eiwitten in de whey en de soja groep tot 1,4 gram eiwit kg lichaamsgewicht per dag
Na deze 9 maanden konden de wetenschappers geen statistische verschillen ontdekken tussen de vooruitgang in kracht bij de 3 groepen. Ook bij de afname van de vetmassa waren geen verschillen tussen de groepen
De proefpersonen die whey gebruikten bouwden 3.3 kg vetvrije massa op. De personen die soja-eiwit en maltodextrine gebruikten kwamen niet verder dan 1.8 en 2.3 kg.
De wetenschapper concludeerden dat de proefpersonen meer vetvrije massa opbouwden omdat er in de ochtend voordat de proefpersonen hadden gegeten, er meer leucine in het bloed zat. De whey gebruikers hadden meer leucine in het bloed als de proefpersonen in de 2 andere groepen