11 voedingsmiddelen die goed zijn voor de stofwisseling & spijsvertering

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk vers gaat eten. In groente, fruit, peulen en noten zitten veel vitamines en mineralen die goed zijn voor jouw lichaam. Maar sommige zijn extra goed om te eten omdat ze de spijsvertering en / of de stofwisseling stimuleren. In dit artikel bespreek ik 11 voedingsmiddelen die je in dit kader dagelijks kan eten.

Appel

spijsvertering‘An appel a day keeps the doctor away’. Appels bevatten een uniek soort oplosbare vezels genaamd pectinen. Deze bevorderen het afvoer van de cholesterol uit het spijsverteringssysteem. Ook zijn appels rijk aan quercetine, welke de weestand bevordert en goed is voor de bloedsomloop. Verder zorgen appels voor een verzadigd gevoel waardoor mensen minder snel geneigd zijn te snacken tussen de maaltijden door.

Ananas

Ananas en afvallen gaan goed samen door het werkzame enzym bromelaïne die zowel in het vruchtvlees als in de bladeren van de vrucht zit. Bromelaïne bevordert de spijsvertering, is goed voor de maag & darmwerking en heeft ook een ontstekingsremmende functie. Verder helpt het eten van ananas bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol gehalte.

Basilicum

Basilicum heeft een complexe chemische structuur en de vluchtige oliën die opvallende smaak geven, ontspannen die spieren in de wanden van de dunne darm. Hierdoor wordt kramp en een opgeblazen gevoel tegengegaan.

Geitenkaas

Geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk, welke in het algemeen beter getolereerd wordt in het spijsverteringskanaal dan koemelk. Kies wel voor een 30+ variant wanneer je wilt afvallen.

Kaneel

Kaneel heeft een positief effect op het stofwisselingssysteem en de bloedsuikerspiegel. Het zorgt voor een goede bloedsuikerbalans doordat door kaneel de cellen iets ontvankelijker worden voor insuline. Dit hormoon geeft onze hersenen een seintje om glucose als energie te gebruiken in plats van op te slaan als vet.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Koriander

Koriander wordt regelmatig gebruikt als middel tegen winderigheid. Tevens kan dit kruid heilzaam zijn bij spijsverteringsstoornissen; variërend van een opgeblazen gevoel tot misselijkheid.

Mango

Mango bevat een groep proteolytische enzymen die ervoor zorgen dat je lichaam proteïnen beter verteert. Hiervoor is het wel belangrijk mango als voorgerecht te nemen en niet als toetje. Fruit als nagerecht belemmert de spijsvertering. Verder is mango rijk aan bètacaroteen. Een antioxidant die bescherming biedt tegen rimpels en vroegtijdige beschadiging en veroudering van de huis.

Quinoa

Dit super graan is een complete proteïne en bevat alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om zelf proteïne aan te maken. In tegenstelling tot veel andere graansoorten, bevat quinoa weinig koolhydraten en heeft het een lage GI. Hierdoor geeft het langzaam energie af en krijg je geen pieken in jouw bloedsuikerspiegel. Hierdoor is quinoa een perfect alternatief voor rijst.

Rode linzen

Rode linzen bevatten veel oplosbare vezels die niet alleen goed zijn voor de spijsvertering, maar die ook cholesterol uit de darmen afvoeren. Hierdoor wordt er minder cholesterol in het bloed opgenomen. Het hoge vezelgehalte zorgt ervoor dat de maaginhoud soepel door de darmen verplaatst kan worden.

Venkel

De oliën die venkel zijn uitgesproken smaak geven verminderen krampen en spasmen in het maagdarmkanaal. Ze kunnen heilzaam zijn bij spijsverteringsklachten en gaan winderigheid en een opgeblazen gevoel tegen.

Yoghurt

Yoghurt is goed voor oor de spijsvertering en het immuunsysteem. De levende bacteriën in probiotische yoghurt kunnen de goede bacteriën die van nature in ons spijsverteringskanaal voorkomen helpen. Deze steuntroepen zijn behulpzaam bij bijna alle facetten van de spijsvertering. Mooi om de dag goed mee te beginnen.

 

Op zoek naar meer voedingsmiddelen die helpen bij  het afvallen? Lees dan dit artikel:

5 Voedingstips om sneller af te vallen

 

 

 

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply