Selecteer een pagina

Wie wil niet in goede gezondheid en onafhankelijkheid ouder worden dan 100 jaar? De ontwikkelingen op het gebied van anti-aging gaan rap. Drie grote studies naar anti veroudering zijn gecombineerd en wetenschappers zeggen het geheim van extreem hoge leeftijd ontrafelt te hebben.

Wat maakt (extreem) oude mensen anders?

Mensen die ouder worden dan 100 jaar zijn bijzonder. Waarom leven ze (veel) langer dan de gemiddelde populatie en dan vaak ook nog in relatief goede gezondheid? Ook blijken hun kinderen goede kansen te hebben om extreem oud te worden. Er moet dus sprake zijn van een genetische component, hoewel een gezonde leefstijl natuurlijk ook meespeelt.

Wetenschappers leggen de superouden al langer onder een vergrootglas en zien op cellulair niveau verschillen ten opzichte van de normale populatie. De belangrijkste zijn de lengte van de telomeren en lichamelijke ontstekingen. Bij extreem oude mensen zijn de telomeren nog opvallend lang en hebben ze weinig tot geen lichamelijke ontstekingen.

Ontstekingen veroorzaken vele ziekten en aftakeling

Men weet al langer dat chronische ontsteking op allerlei manieren slecht is voor een organisme. Vrij recent is aangetoond dat ontstekingen het verouderingsproces versnelt in muizen. Dit is een sterke indicator dat dit ook zal gelden voor de mens.

Veel kwalen en ziekten waar ouderen aan lijden zijn te herleiden uit ontstekingen. Denk aan diabetes, auto-immuunziekten en chronische ontstekingen in gewrichten, weefsels en organen. Volgens de onderzoekers hebben superouden de eigenschap veel langer gevrijwaard te blijven van ontstekingen, waardoor ze langer gezond en onafhankelijk blijven en langer leven. Hoe beter dit ze lukt gedurende hun (jongere) leven, des te groter de kans dat ze succesvol oud worden.

Telomeren

telomersTelomeren staan binnen de wetenschap bekend als een indicator voor levensduur. Hoe korter ze worden, des te korter je te leven hebt. Worden ze te kort? Dan sterf je.

De onderzoekers hadden verwacht dat naarmate een persoon ouder wordt, de telomeren korter werden. Echter, ze zagen bij de kinderen van superouden dat hun telomeerlengte lange tijd niet afnam. Proefpersonen van 80 jaar hadden nog telomeerlengtes van mensen van 60 jaar. Wetenschappers vermoeden dat het lang houden van je telomeren tot op hoge leeftijd bijdraagt aan succesvol verouderen.

Wat kan je doen om veroudering tegen te gaan?

Betreft de telomeerlengte, er is nog te weinig bekend hoe je deze zelf kunt beinvloeden. De open deur hierin is, hou er een zeer gezonde leefstijl op na qua voeding en beweging.

Betreft het voorkomen van chronische ontstekingen, dat is ook nog niet zo makkelijk. Ook hier geldt, zorg eerst voor een zeer gezonde leefstijl (als basis) en bekijk daarna hoe erg de overgebleven klachten nog zijn. Er zijn overigens voedingsmiddelen die helpen bij het verminderen van ontstekingsklachten. Een bekend supplement hierin is glucosamine. Zorg dan wel dat u een goede kwaliteit koopt, anders is het weggegooid geld.

De wetenschappers van deze studie geven aan dat er gerichte medicijnen ontwikkeld moeten worden tegen chronische ontstekingen. Op dit moment bestaan die wel, maar zijn de bijwerkingen te heftig en ongezond. Wel verwachten ze dat deze medicijnen in de toekomst zullen komen.

Over deze studie

De data is afkomstig uit drie grote studies naar anti-veroudering. De Tokyo Oldest Old Survey on Total Health, Tokyo Centenarians Study en Japanese Semi-Supercentenarians Study. In totaal gaat het hier om 1554 proefpersonen, waaronder 684 100+ ers, 167 kinderen van de superouden en 536 erg oude mensen. De totale groep bestond uit mensen vanaf 50 jaar tot de oudst levende man op aarde van 115 jaar. Bron

Hoe word ik 100?

Benieuwd wat je zelf allemaal kunt doen op gebied van voeding, beweging, psychologie en leefstijl om het maximale uit je genen te halen? Lees dan Hoe word ik 100? Boordevol praktische info en alles supergoed wetenschappelijk onderbouwd.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x